Интервјуа

Интервју со проф. Виолета Арнаудова: Како да ја стимулирате надареноста кај децата без притоа да им се одземе дел од детството
Интервјуа

Интервју со проф. Виолета Арнаудова: Како да ја стимулирате надареноста кај децата без притоа да им се одземе дел од детството

Професорката Виолета Арнаудава за Факултети мк. меѓу другото, ни објасни како се препознава надарено и талентирано дете, како треба да го третират родителите и наставниците.

 
Интервју со Тања Турунџиева, нуртиционист: Децата не треба да јадат секој ден месо, а уште помалку месни производи
Интервјуа

Интервју со Тања Турунџиева, нуртиционист: Децата не треба да јадат секој ден месо, а уште помалку месни производи

 
Лидија Димковска: Ако книгата не вреди во естетска и уметничка смисла, нема ни потреба да стигне до читателите
Интервјуа

Лидија Димковска: Ако книгата не вреди во естетска и уметничка смисла, нема ни потреба да стигне до читателите

Поетесата и писателка Лидија Димковска продолжува да ја трасира патеката на македонската литература на меѓународната книжевна сцена

 
Интервју со Кимет Јусуфи, професорот од Гостивар кој работи со најновите откритија на Хокинг
Интервјуа

Интервју со Кимет Јусуфи, професорот од Гостивар кој работи со најновите откритија на Хокинг

Кимет Јусуфи е докторанд на УКИМ кој работи во областа на астрономијата и теоретската физика.

 
Интервју со проф. д-р Христина Спасевска: Ги наградуваме најдобрите инженери, останува да ги задржиме
Интервјуа

Интервју со проф. д-р Христина Спасевска: Ги наградуваме најдобрите инженери, останува да ги задржиме

Сите ние сме свесни дека за успешна кариера потребно е секој од нас дел од своето образование и потврдување, да го стекне во странство. Но таму, секогаш сме биле поцврсти и посигурни со поддршката на институциите од кои доаѓаме и можноста пак таму да се вратиме.

 
Интервју со Коле Василевски, кандидат за ректор на УКИМ: Нов модел на финансирање на Универзитетот
Интервјуа

Интервју со Коле Василевски, кандидат за ректор на УКИМ: Нов модел на финансирање на Универзитетот

 
Интервју со Др. Никола Јанкуловски, кандидат за ректор на УКИМ: Да се стави крај на обидите на универзитетите да им се одземе независноста, автономијата, слободната мисла
Интервјуа

Интервју со Др. Никола Јанкуловски, кандидат за ректор на УКИМ: Да се стави крај на обидите на универзитетите да им се одземе независноста, автономијата, слободната мисла

Универзитетските професори Атанас Кочов, Ненад Новковски, Александар Димитров, Никола Јанкуловски, Коле Василевски, Елена Думова Јованоска се кандидатите за изборот на нов Ректор на УКИМ.

 
Интервју со Атанас Кочов, кандидат за ректор на УКИМ: Универзитет во чекор со времето - иноватоивност,креативност, претприемачки дух
Интервјуа

Интервју со Атанас Кочов, кандидат за ректор на УКИМ: Универзитет во чекор со времето - иноватоивност,креативност, претприемачки дух

Универзитетските професори Атанас Кочов, Ненад Новковски, Александар Димитров, Никола Јанкуловски, Коле Василевски, Елена Думова Јованоска се кандидатите за изборот на нов Ректор на УКИМ. Нов ректор законски треба да се избере до 15 јули. Факултети.мк. ќе објави интервјуа со кандидатите, а сите ќе одговараат на исти прашања. Ќе имате можност да ги прочитате и нивните програми за работа со кои се кандидираат за оваа функција

 
Интервју со Александар Димитров, кандидат за ректор на УКИМ: Универзитет на  кој ќе нема привилегирани и запоставени
Интервјуа

Интервју со Александар Димитров, кандидат за ректор на УКИМ: Универзитет на кој ќе нема привилегирани и запоставени

Професорот Александар Димитров е редовен професор на Технолошко металуршкиот факултет на Институтот за Екстрактивна Металургија, а беше и декан на овој факултет до минатата година. Автор е на многу научни трудови, како и на патент.

 
Интервју со Ненад Новковски, кандидат за ректор на УКИМ: Враќање на  академската автономија преку почитување на творечката единка, професорот
Интервјуа

Интервју со Ненад Новковски, кандидат за ректор на УКИМ: Враќање на академската автономија преку почитување на творечката единка, професорот

Професор Ненад Новковски е редовен професор на Природно математичкиот факултет на УКИМ на Институтот за физика. Тој е автор е на бројни научни и стручни трудови, а беше и министер за образование и наука.

 
Интервју со Елена Думова Јованоска, кандидат за ректор на УКИМ: Финансиска автономија-предуслов за целосна автономија
Интервјуа

Интервју со Елена Думова Јованоска, кандидат за ректор на УКИМ: Финансиска автономија-предуслов за целосна автономија

Професорката Елена Думова Јованоска е редовен професор на Градежниот факултет на Катедрата по Теорија на конструкции. Таа беше и проректор за настава на УКИМ. Авторка е на многу научни трудови, публикации и книги.

 
Интервју со Венко Андоновски: "Најдобро е кон студентите да се поставите човечки"
Интервјуа

Интервју со Венко Андоновски: "Најдобро е кон студентите да се поставите човечки"

Сомневајте се во сопствените ставови како што се сомневате и во ставовите на вашите професори. Само тогаш верувате во себе. И во знаењето, затоа што вербата во вистинското знаење води преку сомнежот. Тој е основа на секое здраво мислење.

 
Интервју со Милчо Манчевски - Јас не ги бирам трагедиите со некоја цел, тие мене ме бираат
Интервјуа

Интервју со Милчо Манчевски - Јас не ги бирам трагедиите со некоја цел, тие мене ме бираат

Познат како првиот македонски амбасадор на културата во светот, Милчо Манчевски е режисер и автор на повеќе од 60 филмски дела. Неговиот филм „Пред дождот“ се закити со Златен Лав на филмскиот фестивал во Венеција заедно со уште 30 други награди, вклучувајќи ја и првата номинација за Оскар.

 
Интервју со Виктор Стефов, професор на ПМФ: Јавна тајна е дека имаме поделба на т.н "богати" и "сиромашни факултети"
Интервјуа

Интервју со Виктор Стефов, професор на ПМФ: Јавна тајна е дека имаме поделба на т.н "богати" и "сиромашни факултети"

За жал, многу години наназад издовјувањата за научноистражувачката работа на нашата земја изнесуваат од прилика 0,1-0,2 % од БДП и се на самото дно во Европа.

 
Интервју со Коста Петров: Успехот ги следи оние кои никогаш не се откажуваат
Интервјуа

Интервју со Коста Петров: Успехот ги следи оние кои никогаш не се откажуваат

Коста Петров е основач на агенцијата Пи Ворлд која се занимава со организирање настани низ светот. Неговата агенција

 
Интервју со Ардијана Љаља - студент на генерација на УТМС: Без пракса, немаше да бидам "мастер" во она што го работам
Интервјуа

Интервју со Ардијана Љаља - студент на генерација на УТМС: Без пракса, немаше да бидам "мастер" во она што го работам

Интервју со Ардијана Љаља, студент на генерација при Универзитетот за туризам и менаџмент од Скопје

 
Интервју со Игор Петровски и Петре Петров - студенти кои ја создадоа апликацијата "Go"
Интервјуа

Интервју со Игор Петровски и Петре Петров - студенти кои ја создадоа апликацијата "Go"

Игор Петровски и Петре Петров се студенти од Тетово и Радовиш и се трета година на факултетот ФИНКИ. Момците дојдоа до идеја да ја создадат апликацијата „Go“ од социјален карактер, со која се овозможува комплетно геолокациско информирање на настани, места од интерес, фотографии и поврзување со други корисници.

 
Интервју со Хајан Селмани: "Добар претприемач се грижи за тоа што го создава"
Интервјуа

Интервју со Хајан Селмани: "Добар претприемач се грижи за тоа што го создава"

Во последниве неколку години претприемништвото се` повеќе и повеќе зема замав во Македонија.

 
Интервју со светскиот првак во кикбокс, Димитар Ѓорѓиев
Интервјуа

Интервју со светскиот првак во кикбокс, Димитар Ѓорѓиев

Димитар Ѓорѓиев веќе ѝ донесе неколку злата на Македонија во кикбоксот. Но, тоа не е доволно за него. Тој ни порачува да го очекуваме следното злато од него веќе овој октомври.

 
Интервју со 100% чистокрвен Македонец, Марио Шаревски
Интервјуа

Интервју со 100% чистокрвен Македонец, Марио Шаревски

Марио Шаревски се декларира како 100% чистокрвен Македонец. По потекло Македонец, роден во Македонија, тој зборува македонски и ја сака Македонија.

 
Интервју со Ива Бошковска, македонска студентка во Рим
Интервјуа

Интервју со Ива Бошковска, македонска студентка во Рим

Ива Бошковска е Македонка која студира на универзитетот „John Cabot“ во Рим. Таа има учено во Љубљана, што ја поттикнало да го продолжи своето образование надвор од земјата

 
Интервју со Taмара Грозданова од НОВА - Уметноста треба да е дел од сите аспекти на животот
Интервјуа

Интервју со Taмара Грозданова од НОВА - Уметноста треба да е дел од сите аспекти на животот

Тамара е една од учениците на НОВА кои успеаа да се запишат и да студираат на реномирани светски високообразовни институции.

 
Интервју со Димитар Ѓеорѓиевски: 10 години јубилеј - Дирекција за заштита на личните податоци
Интервјуа

Интервју со Димитар Ѓеорѓиевски: 10 години јубилеј - Дирекција за заштита на личните податоци

Со Законот за заштита на личните податоци од 2005 година (“Службен весник на Република Македонија” бр. 7/2005), предвидено е основање на Дирекција за заштита на личните податоци

 
Интервју со Деспина Синдилиева, македонска студентка во Рим
Интервјуа

Интервју со Деспина Синдилиева, македонска студентка во Рим

Животот во Рим е брз, но Деспина Синдилиева не би го заменила за ништо на светот.

 
Интервју Никола Чаковски, добитник на третата награда на најголемиот светски натпревар на CISCO
Интервјуа

Интервју Никола Чаковски, добитник на третата награда на најголемиот светски натпревар на CISCO

Никола Чаковски од Охрид е добитник на третата награда на најголемиот светски натпревар NetRiders на Cisco...

 
Интервју со македонските студенти кои ќе направат револуција во образованието
Интервјуа

Интервју со македонските студенти кои ќе направат револуција во образованието

Што мислите за апликација со која може да гледате тродимензионални верзии од сликите во учебниците?

 
Интервју со наша македонка, доктор на науки, Наташа Герет: Работам со студенти од 40 држави од светот
Интервјуа

Интервју со наша македонка, доктор на науки, Наташа Герет: Работам со студенти од 40 држави од светот

Наташа Герет е експерт во полето на меѓународното образование. Но, и таа не толку одамна била на истото место кадешто се наоѓате вие во моментов - во студентска клупа.

 
Интервју со Асиф Раџа, основач и директор на "Mindmakr"
Интервјуа

Интервју со Асиф Раџа, основач и директор на "Mindmakr"

Асиф Камал Раџа е основач и извршен директор на „Mindmakr“. Компанијата беше главен соработник на овогодинешниот настан за студентско програмирање, „Codefest“, кој се одржа во Охрид.

 
Интервју со Марко Чаласан, македонското чудо од дете
Интервјуа

Интервју со Марко Чаласан, македонското чудо од дете

Сите го помниме како малото генијалче кое им предаваше на врсниците и поголемите деца да учат програмирање, додека паралелно собираше сертификати од „Microsoft“ и „Cisco“.

 
Интервју со Јована Мисирлиевски, студентка која беше дел од програмата за студенти "Базилеус V"
Интервјуа

Интервју со Јована Мисирлиевски, студентка која беше дел од програмата за студенти "Базилеус V"

Јована Мисирлиевски е студент на магистерски студии на Правниот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“која беше дел од програмата за размена на студенти „Базилеус V“, во рамките на Еразмус Мундус, финансирана од Европската Комисија. Јована 6 месеци студираше во Словенија, на факултетот во Љубљана такашто таа го споделува искуството кое го стекна со програмата и студирањето таму.

 
Интервју со амбасадорот на Кралството Шпанија: "Шпанскиот јазик станува се` позначаен во светски рамки"
Интервјуа

Интервју со амбасадорот на Кралството Шпанија: "Шпанскиот јазик станува се` позначаен во светски рамки"

23 април е еден од најважните датуми за шпанската култура со кој секоја година се искажува почит кон великанот на шпанската и светската книжевност

 
Ексклузивно интервју со Ербил Караман, главен проект менаџер во "Facebook"
Интервјуа

Ексклузивно интервју со Ербил Караман, главен проект менаџер во "Facebook"

Ербил нема полни 30 години, но веќе зад себе има неколку компании, како и проектите за носење бесплатен интернет во светот на „Фејсбук“.

 
Драги Михајловски - Преведувањето е над јазиците, културите и е во сферите на заумното
Интервјуа

Драги Михајловски - Преведувањето е над јазиците, културите и е во сферите на заумното

Драги Михајловски е познато име за студентите на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при УКИМ. Тоа е затоа што тој е еден од најпочитуваните и најискусни професори на катедрата за англиски јазик.

 
Интервју со Даниел Кајмакоски: Поддршката од дома е најбитна - таа ми дава сигурност и основа
Интервјуа

Интервју со Даниел Кајмакоски: Поддршката од дома е најбитна - таа ми дава сигурност и основа

Поддршката од дома е најбитна, таа ти дава сигурност и основа. На моите фанови би им порачал да учествуваат во повикот и да ми се придружат на 19ти Мај во Виена !

 
Сашко Коцев, актер: Едвај чекав да завршат часовите за да отидам во театар
Интервјуа

Сашко Коцев, актер: Едвај чекав да завршат часовите за да отидам во театар

Сонувач, со немирен дух, а и прилично отсутен. Со мислите накај театарот и едвај чекав да завршат часовите за да претрчам до театарот кој беше во близина за да гледам некоја проба и да се препуштам на тој имагинарен свет, во кој репликите од драмите се оживуваат на сцената и стануваат една реалност, прозвучуваат живо, кое што се вика ПРЕТСТАВА.

 
Интервју со Данијела Ѓорѓевиќ, професор и член на движењето Наставнички пленум: Им треба ревизија на законите за образование
Интервјуа

Интервју со Данијела Ѓорѓевиќ, професор и член на движењето Наставнички пленум: Им треба ревизија на законите за образование

Доколку догодина, како што се најавува, математиката биде задолжителен предмет за сите средношколци, ќе се соочиме со парадокс таа да е изборен предмет во текот на школувањето, а да биде задолжителен предмет на матура.

 
Ексклузивно интервју со Студентски пленум директно од Филолошки факултет
Интервјуа

Ексклузивно интервју со Студентски пленум директно од Филолошки факултет

На окупацијата се дружиме и разговараме за образованието и она што не' мачи. Јас разговарав со Студентски пленум.

 
Македонка со која треба да се гордееме, д-р Весна Прчковска
Интервјуа

Македонка со која треба да се гордееме, д-р Весна Прчковска

Таа има само 31 година но е успешен невронаучник и претприемач чија стартап-компанија беше прогласена за најдобра компанија за биотехнологија на најголемиот стартап самит во Европа.

 
Интервју со Марија Никовска, директор на Академија за Менаџери: Студентите секогаш треба да ја гледаат "големата слика"
Интервјуа

Интервју со Марија Никовска, директор на Академија за Менаџери: Студентите секогаш треба да ја гледаат "големата слика"

Основна цел и задача на Академијата за Менаџери е посредување при образование на менаџери и други перспективни кадри во Република Македонија.

 
Интервју со Димитар Ѓеорѓиевски, директор во Дирекцијата за заштита на личните податоци: Приватноста станува задолжителна компонента на новото општество
Интервјуа

Интервју со Димитар Ѓеорѓиевски, директор во Дирекцијата за заштита на личните податоци: Приватноста станува задолжителна компонента на новото општество

Со Законот за заштита на личните податоци од 2005 година (“Службен весник на Република Македонија” бр. 7/2005), предвидено е основање на Дирекција за заштита на личните податоци, која ќе биде надлежна за вршење надзор над

 
Интервју со професор Миле Станковски, декан на Факултетот за електротехника и информациски технологии
Интервјуа

Интервју со професор Миле Станковски, декан на Факултетот за електротехника и информациски технологии

Да не заборавиме дека студирањето е нов предизвик и почеток за секој млад човек. Високообразовните институции во светот се ценат според традицијата и квалитетот на кадрите кои ги создаваат. Токму тоа го прави ФЕИТ атрактивен

 
Успешната приказна на Македонката која живее и работи во Оксфорд
Интервјуа

Успешната приказна на Македонката која живее и работи во Оксфорд

Како некогашен уметнички уредник на најпопуларното списание за жени во Македонија, Комплетна, студент на Славјанскиот универзитет, колумнист и автор на неколку книги, Јована Огненовска – Бакаловска за себе вели дека го живеела сонот на секоја девојка

 
Интервју со Огнен Јанески: Медиумите во Република Македонија имаат потреба од квалитетно менаџирање
Интервјуа

Интервју со Огнен Јанески: Медиумите во Република Македонија имаат потреба од квалитетно менаџирање

Кога станува збор за мојата професија, бизнисот и начинот на којшто се менаџирате себеси во медиумите се многу поважни, доколку не сте конкретно

 
Интервју со Абдула Бајрами: Ниту еден успех не доаѓа без ризици
Интервјуа

Интервју со Абдула Бајрами: Ниту еден успех не доаѓа без ризици

Умешноста во менаџирањето пред се со вашите капацитети, а потоа и со оние на вашите вработени многумина кај нас ќе кажат со сигурност дека најдобро и најквалитетно се стекнува на Бизнис академија Смилевски.

 
Интервју со Дејан Петрески, Менаџер на дивизијата Oracle Technologies во Seavus
Интервјуа

Интервју со Дејан Петрески, Менаџер на дивизијата Oracle Technologies во Seavus

Можностите за напредок и придонес во ова поле, креативноста, иновативноста, желбата за постојано усовршување и предизвиците беа клучниот фактор...

 
Како до поголема вработливост?
Интервјуа

Како до поголема вработливост?

Истакнати менаџери, претприемачи, претставници од државните институции на Р. Македонија и студенти заедно ...

 
Филип Бујароски - Македонец што ќе студира на Харвард
Интервјуа

Филип Бујароски - Македонец што ќе студира на Харвард

Младиот Филип Бујароски е единствениот Македонец кој годинава доби целосна стипендија за познатиот Универзитет Харвард во Бостон. Филип има 18 години, а средното образование го завршува во Колеџот Јахја Кемал.

 
Smart Wine - Иновативна технологија која ќе го унапреди лозарството во Македонија
Интервјуа

Smart Wine - Иновативна технологија која ќе го унапреди лозарството во Македонија

Станува збор за интелегентен мониторинг систем за лозови насади који ма за цел да ги подобри приносите во лозарството и овозможува уште поцелосно искористување на потенцијалот на насадите и родот, како и минимизирање на трошоците, што секако е од интерес на секој кој се занимава со оваа дејност.

 
Интервју со Дамир Пух, македонски гитарист кој собира светски награди
Интервјуа

Интервју со Дамир Пух, македонски гитарист кој собира светски награди

Дамир Пух е младо момче од Тетово родено во 1987. Тетовчаните и посветените музичари го знаат како талентиран гитарист и инструктор кој свиреч со повеќе бендови и учествувал на повеќе

 
Интервју со Игор Јосифов, македонски уметник кој создава уникатни уметнички дела
Интервјуа

Интервју со Игор Јосифов, македонски уметник кој создава уникатни уметнички дела

Неретко пишуваме за успешни млади луѓе низ светот. Се обидуваме да Ве запознаеме со Македонци кои успеале да ја претстават нашата земја и да станат амбасадори за бизнис, музика, уметност итн.

 
fakulteti.mk©2011 - 2017