Издвојуваме

Кога бев студент... Со Петар Георгиевски - Камиказа: Да ги избричам мустаките или да ја напуштам Академијата?
Издвојуваме

Кога бев студент... Со Петар Георгиевски - Камиказа: Да ги избричам мустаките или да ја напуштам Академијата?

Петар Георгиевски или Перо Камиказа е инспиративна личност со толку многу приказни и анегдоти за кои ви се чини дека им се случувале на повеќе луѓе, а не само на еден човек. Неговиот немирен дух го одвел низ многу искуства, но секогаш бил бунтовник со причина.

 
Интервју со професор Димитар Гелев од Правен факултет: Најголем дел од професорите имаат плата со која не можат да излезат од земјата
Издвојуваме

Интервју со професор Димитар Гелев од Правен факултет: Најголем дел од професорите имаат плата со која не можат да излезат од земјата

Професорот Димитар Гелев од Правниот факултет „Јустинијан први“ беше еден од учителите кои добија најмногу позитивни коментари за својата работа од своите студенти

 
Интервју со Томче Делев, најинспиративен асистент на ФИНКИ: Се вложувам максимално во пренесување на знаењето
Издвојуваме

Интервју со Томче Делев, најинспиративен асистент на ФИНКИ: Се вложувам максимално во пренесување на знаењето

Во нашата работа на часовите од вежби, не е доволно само да се презентира материјалот кои студентите треба да го научат. Потребно е да се пронајде вистинскиот начин на презентација кој ќе ги заинтересира студентите и кој соодветствува на она што се предава.

 
Кога бев студент... Со Ана Кондратенко, виолинистка: За да не се изгубам во океанот со „ајкули“, вежбав и по 10 часа на ден пред испит или настап
Издвојуваме

Кога бев студент... Со Ана Кондратенко, виолинистка: За да не се изгубам во океанот со „ајкули“, вежбав и по 10 часа на ден пред испит или настап

Најголема среќа во Келн беше да најдеш стан или соба за живеење каде што ќе имаш разбрани комшии или посебна просторија за вежбање.

 
Зошто во Македонија не се применува Монтесори педагогија кога таа постои веќе 11 години?
Издвојуваме

Зошто во Македонија не се применува Монтесори педагогија кога таа постои веќе 11 години?

Марија Монтесори уште пред еден век развила воспитно-образовен модел врз основа на систематско набљудување на детето, на неговото однесување, на неговите потреби...

 
Ги избравме најинспиративните асистенти од македонските факултети
Издвојуваме

Ги избравме најинспиративните асистенти од македонските факултети

Речиси триста предлози и повеќе од илјада одговори добивме на нашата онлајн анкета за тоа кои се најинспиративните асистенти на државните универзитети.

 
Отворен повик: Станете предавачи на Xplorify!
Издвојуваме

Отворен повик: Станете предавачи на Xplorify!

Едукативната платформа - www.xplorify.mk ги поканува сите ентузијасти за онлајн едукација да се јават на повикот за Xplorify предавачи!

 
Кога бев студент... со Сашко Коцев: Мислев светот ќе го сменам и Холивуд не ми бега по секоја улога на факултет!
Издвојуваме

Кога бев студент... со Сашко Коцев: Мислев светот ќе го сменам и Холивуд не ми бега по секоја улога на факултет!

Случајно ќе поминеше професорот или асистентката, а се трудевме да оставиме впечаток на секој можен начин уште во дворот

 
Факултетот и Институтот за бизнис економија вршат трансфер на студенти од други институции
Издвојуваме

Факултетот и Институтот за бизнис економија вршат трансфер на студенти од други институции

 
Започна Зимскиот фестивал на книгата во ТРИ
Издвојуваме

Започна Зимскиот фестивал на книгата во ТРИ

http://kniga.mk/pdf/katalog WBF2016 final web.pdf

 
Откријте ја новата виртуелна училница во живо на Xplorify!
Издвојуваме

Откријте ја новата виртуелна училница во живо на Xplorify!

Xplorify ве поканува да се запознаете со платформата која ќе ви помогне да го надградите вашето знаење и да напреднете во кариерата!

 
Зоран Кочоски, генерален менаџер и сопственик на „Коузон“: Околу 1.500 атрактивни работни места во САД ги чекаат македонските студенти
Издвојуваме

Зоран Кочоски, генерален менаџер и сопственик на „Коузон“: Околу 1.500 атрактивни работни места во САД ги чекаат македонските студенти

Обезбедувањето на работен договор е процес кој е гарантиран од наша страна и секој кој аплицира преку програмата Work & Travel 2017, која официјално почнува од денеска, ќе добие работа во Америка, вели Кочоски

 
Уписи на БАС: MBA дипломата е карта за влез во топ-менаџментот
Издвојуваме

Уписи на БАС: MBA дипломата е карта за влез во топ-менаџментот

 
Писмо со благодарност! Добитна комбинација: ФУЛМ - work & travel - практична работа
Издвојуваме

Писмо со благодарност! Добитна комбинација: ФУЛМ - work & travel - практична работа

Како и повеќето студенти, така и јас посакав да одам во Америка, преку програмата

 
Интервју, Саша Гроздановски, "Бриџ Блу Глобал": Инвестирајте во својата иднина. Образувајте се во Австралија, во институции од светски ранг
Издвојуваме

Интервју, Саша Гроздановски, "Бриџ Блу Глобал": Инвестирајте во својата иднина. Образувајте се во Австралија, во институции од светски ранг

Сите институции со кои ние соработуваме се акредитирани од страна на австралиската држава.

 
Нови осум наслови во едицијата "Променада"
Издвојуваме

Нови осум наслови во едицијата "Променада"

 
Читај книги каде и да си со kniga.mk
Издвојуваме

Читај книги каде и да си со kniga.mk

Издавачкиот центар ТРИ ја претстави првaта мобилна апликација за читање на електронски изданија која истовремено овозможува пристап до дигитална книжарница во која може да прелистувате, преземате и читате книги на македонски јазик.

 
Интервју со Горазд Смилевски од БАС: Професионални маркетинг менаџери уште од првиот ден на работа
Издвојуваме

Интервју со Горазд Смилевски од БАС: Професионални маркетинг менаџери уште од првиот ден на работа

 
Како до брзо и ефикасно воведување на новите технологии во компаниите?
Издвојуваме

Како до брзо и ефикасно воведување на новите технологии во компаниите?

Во последно време, компаниите се соочуваат со рапиден технолошки развој на ИТ индустријата, кој не се мери со години, туку со минути и секунди.

 
Нил Деграс Тајсон: "Образовниот систем е виновен што некои луѓе мислат дека Земјата е рамна"
Издвојуваме

Нил Деграс Тајсон: "Образовниот систем е виновен што некои луѓе мислат дека Земјата е рамна"

Што ќе се случи ако еден астрофизичар прашате дали Земајта е рамна? Доколку тој астрофизичар е Нил Деграс Тајсон, тој прво ќе ви упати ужасен поглед, а потоа ќе ви објасни зошто и понатаму постојат луѓе кои веруваат дека Земјата е рамна и дека е центар на универзумот.

 
Кои се најскапите дипломи во светот?
Издвојуваме

Кои се најскапите дипломи во светот?

Со 1.2 милијарди долари, студентските кредити во Америка се едни од највисоките во светот и ги надминуваат автомобилските кредити, па дури и долговите на кредитните картички.

 
Ова се шесте кандидати за нов ректор на УКИМ
Издвојуваме

Ова се шесте кандидати за нов ректор на УКИМ

Универзитетските професори Атанас Кочов, Ненад Новковски, Александар Димитров, Никола Јанкуловски, Коле Василевски, Елена Думова Јовановска се кандидатите за изборот на нов Ректор на УКИМ.

 
За сите деца од 7 до 17 години... Бидете дел од најдобриот детски камп во Европа!
Издвојуваме

За сите деца од 7 до 17 години... Бидете дел од најдобриот детски камп во Европа!

 
Заинтересирани сте за студирање во САД?
Издвојуваме

Заинтересирани сте за студирање во САД?

Американските универзитети нудат исклучително богат спектар на традиционални и иновативни програми на студии, кои заедно со атрактивните кампуси ја прават сосема разбирлива силната конкуренција меѓу огромниот број потенцијални пријавени кандидати.

 
Ученици од САБА на пракса во Германија
Издвојуваме

Ученици од САБА на пракса во Германија

“Примена на информатичката технологија во авотмобилската индустрија” е името на ЕРАЗМУС + проектот преку кој ученици од Приватното средно училиште САБА беа на пракса во Германија.

 
ФБЕ e првата приватна високообразовна установа со акредитација за 4 годишни студии по економија!
Издвојуваме

ФБЕ e првата приватна високообразовна установа со акредитација за 4 годишни студии по економија!

Одборот за акредитација и евалуација на Високото Образование на Република Македонија, на својата 5-та седница одржана на 25.01.2016-та година, донесе решение за акредитација на студиската програма Економија

 
Интервју со Зоран Кочоски, сопственик на "Коузон": "Студентите ни веруваат зашто им нудиме сигурност"
Издвојуваме

Интервју со Зоран Кочоски, сопственик на "Коузон": "Студентите ни веруваат зашто им нудиме сигурност"

На привремена работа во Америка, преку „Коузон корпорација" изминативе години

 
Руската Претседателска Академија преку Факултети.мк ги отвара вратите за студентите од Македонија
Издвојуваме

Руската Претседателска Академија преку Факултети.мк ги отвара вратите за студентите од Македонија

Факултети.мк отсекогаш се трудел да биде вистинското место за информации, за секој кој сака да се едуцира, надградува и да биде во тек со светските научни и образовни тенденции.

 
Најдобрата стартап компанија во Европа почнува со работа во Скопје
Издвојуваме

Најдобрата стартап компанија во Европа почнува со работа во Скопје

Од денес официјално можете да аплицирате за работа во Нордеус Македонија на следниов линк.

 
Придружете им се на 5.000.000 корисници во Европа
Издвојуваме

Придружете им се на 5.000.000 корисници во Европа

EYCA (European Youth Card), односно Европска Младинска картичка е картичка со која студентите добиваат попусти за културни активности, продавници, транспорт, харан и сместување, и се користи во 38 држави во Европа. Картичката важи една година и може да ја користат луѓе до 30 години.

 
"Факултети.мк" прогласен за најпопуларен сајт во 2012
Издвојуваме

"Факултети.мк" прогласен за најпопуларен сајт во 2012

На третиот избор на најквалитетни интернет-медиуми што се одржа денеска во Информативниот центар на Европската Унија во Скопје, за најдобар македонски сајт беше прогласен забавниот портал Оф-нет, а второ место во најзначајната категорија го освои Факултети.мк.

 
USA Work and Travel 2013
Издвојуваме

USA Work and Travel 2013

Доколку си редовен студент и имаш познавање од англиски јазик, не чекај, сега е време да ги искусиш убавините на земјата од соништата. ЗИП Травел ти овозможува да ги доживееш убавините на Америка.Време е за дружење, забава, шопинг, работа и секако нови, поинакви интернационални искуства.

 
Анкета: Каде, на кој факултет и како ќе се финансирам се проблемите што ги мачат идните студенти
Издвојуваме

Анкета: Каде, на кој факултет и како ќе се финансирам се проблемите што ги мачат идните студенти

Најголемиот предизвик е пред матурантите и идните студенти. Што понатаму, каде, дали ќе го изберам вистинскиот факултет и уште безброј прашања кои си ги поставуваат, а одговор ретко кои имаат. Како и да е, секој ќе замине по својот пат, секој ќе си го најде своето место на овој или оној факултет, а клучното прашање е поставено - што да се избере.

 
Марјан Ѓорѓиевски во епизодата "Студенти"
Издвојуваме

Марјан Ѓорѓиевски во епизодата "Студенти"

Студенти и видови на студенти. Постојат неколку вида на студенти...

 
Виц:Студентска љубов
Издвојуваме

Виц:Студентска љубов

Перо, студент во Скопје, и пишува на својата девојка која студира во Софија:

 
Гоце - терен на којшто се водат многу битки
Издвојуваме

Гоце - терен на којшто се водат многу битки

Студентскиот дом "Гоце Делчев" претставува место во кое цути слогата, меѓусебното разбирање и толеранцијата, место доволно самото за себе, во кое се поврзува сегашноста со минатото и кое дава јасна визија за иднината.

 
ДОМА - Фото приказна за студентскиот дом Стив Наумов
Издвојуваме

ДОМА - Фото приказна за студентскиот дом Стив Наумов

Фотографиите ги портретираат пред се станарите и нивните лични приказни, исто како и условите во кои битисуваат овие млади луѓе, меѓутоа фотографиите постојат како сведоци и опомена за заедничката (не)одговорност и (не)солидарност.

 
Актерот Сашко Коцев стана стриптизер
Издвојуваме

Актерот Сашко Коцев стана стриптизер

"Правосмукалка" е насловот на краткиот филм, во кој познатиот актер Коцев ги покажува своите стриптизерски способности. Овој клип деновиве се најде на неговиот Фејсбук профил.

 
Заблуди во врска со високото образование
Издвојуваме

Заблуди во врска со високото образование

1.Ако некој во мојата фамилија не студирал, не можам ни јас. 2.Студирањето е само за богатите 3.Се што се учи на факултет, може да се научи и на работа 4.Ако не знаеш што сакаш да студираш, не треба да студираш

 
Интервју со "Fakulteti.mk" @AlfaTV - "Портик"
Издвојуваме

Интервју со "Fakulteti.mk" @AlfaTV - "Портик"

Погледнете го интервјуто со "Fakulteti.mk" на Алфа ТВ, и дознајте нешто повеќе за едукативно-образовниот портал Факултети.

 
fakulteti.mk©2011 - 2017