Образование

Психолог Ана Попризова: „Не кратете им го детството, тоа е закана за развојот на личноста на вашите деца!“
Образование

Психолог Ана Попризова: „Не кратете им го детството, тоа е закана за развојот на личноста на вашите деца!“

Родителите, мас-медиумите, маркетингот, притисокот од врсниците, сите тие ги туркаат девојчињата во прерана адолесценција, не оставајќи им можност да си го проживеат ...

 
Онлајн алатки за пребарување за сите кои учат на интернет
Образование

Онлајн алатки за пребарување за сите кои учат на интернет

Онјалн учењето е можност за сите кои сакаат да се образуваат, да научат нови вештини, дури и да завршат факултет ако не се во можност да посетуваат традиционална настава.

 
Уметнички професии со кои одлично се заработува
Образование

Уметнички професии со кои одлично се заработува

Уметничките професии во главно важат за оние кои не носат многу пари, а на уметност се посветуваат оние кои толку многу ја сакаат својата работа, што не им е важно колкави приходи ќе имаат за живот.

 
Се зголемува бројот на високообразование лица на возраст од 30 до 34 години
Образование

Се зголемува бројот на високообразование лица на возраст од 30 до 34 години

Станува збор за проект кој обезбедува поголема достапност на високо образовните установи за македонските граѓани, односно им дава можност на повозрасните лица, вработени или невработени мажи над 35 и жени над 30 години

 
Отворен конкурсот за стипендии за школување во меѓународната гимназија „Нова“
Образование

Отворен конкурсот за стипендии за школување во меѓународната гимназија „Нова“

Меѓународната гимназија „Нова“ во соработка со фондацијата „Борис Трајковски“ распиша конкурс за доделување на стипендии за школување во оваа гимназија.

 
Идните економисти и информатичари најзаинтересирани за летна работа во САД
Образование

Идните економисти и информатичари најзаинтересирани за летна работа во САД

Најпривлечни за македонските студенти се позициите каде што може да се добие...

 
Студирајте на факултет - ќе живеете подолго!
Образование

Студирајте на факултет - ќе живеете подолго!

Британско истражување покажува дека животниот век на луѓето од повисоката социо-економска класа, кои живеат во уредено подрачје, живеат во просек 9 години подолго во однос на посиромашните луѓе.

 
Мапи од светот според постигнувањата на учениците
Образование

Мапи од светот според постигнувањата на учениците

Кои земји се најдобри во наука, математика и читање?

 
Марко Кртолица, најинспиративен асистент од Правен факултет: „Во амфитеатарот, пред студентите се чувствувам слободен“
Образование

Марко Кртолица, најинспиративен асистент од Правен факултет: „Во амфитеатарот, пред студентите се чувствувам слободен“

Може да го поседувате целото знаење на светот, но тоа ќе ви биде залудно доколку го пренесувате со арогантност и потценување на студентите. Така ќе ги одбиете студентите од себе и амфитеатрите ќе ви останат празни

 
Јеротиќ: „Најмногу сакајте се кога детето е мало“
Образование

Јеротиќ: „Најмногу сакајте се кога детето е мало“

Цитати од Владета Јеротиќ кои дефинитивно вреди да се прочитаат.

 
Кои карактеристики на наставниците влијаат врз успехот на учениците?
Образование

Кои карактеристики на наставниците влијаат врз успехот на учениците?

Карактеристиките на наставникот се важен фактор за успехот на учениците во образовниот процес.

 
Државен испитен центар со реакција до факултети.мк
Образование

Државен испитен центар со реакција до факултети.мк

 
Тема „Првачиња“: Не сум информирана ни 20 отсто од тоа што покажува ќерка ми на часовите
Образование

Тема „Првачиња“: Не сум информирана ни 20 отсто од тоа што покажува ќерка ми на часовите

Револтирана сум од односот на наставниците кон родителите бидејќи се сведува на дистанца и недоволна размена на информации.

 
Марија Монтесори: „Душата на детето е отуѓена од природата!“
Образование

Марија Монтесори: „Душата на детето е отуѓена од природата!“

Денес, во услови кои ги нуди ова модерно општество, децата живеат далеку од природата и имаат малку можност да дојдат до контакт со неа или да имаат било какво директно искуство.

 
ЛЕГО предизвик: Колку комбинации се возможни со 6 ЛЕГО коцки?
Образование

ЛЕГО предизвик: Колку комбинации се возможни со 6 ЛЕГО коцки?

Математичарот Сорен Еилерс бил заинтригиран од поврзаноста на математичките проблеми со ЛЕГО коцките.

 
Таткото кој забранил децата да пишуваат домашни задачи
Образование

Таткото кој забранил децата да пишуваат домашни задачи

Доктор Џастин Кулсон е познат австриски психолог, стручњак за развој на децата и татко на 6 девојчиња.

 
Вовед во политичка философија: Бесплатен онлајн курс на Јеил
Образование

Вовед во политичка философија: Бесплатен онлајн курс на Јеил

Размисли за демократијата и нејзините алтернативи.

 
Во САД расте бројот на гладни студенти без дом
Образование

Во САД расте бројот на гладни студенти без дом

Како што растат трошоците за школување, едно истражување покажува дека расте и бројот на гладни и студенти без дом на универзитетите во САД.

 
„30 дена без домашни задачи“ - резултати од експериментот во Хрватска
Образование

„30 дена без домашни задачи“ - резултати од експериментот во Хрватска

Во октомври, голем број на учители и наставници ширум Хрватска го прифатиле предизвикот - 30 дена на нивните ученици не им давале домашни задачи.

 
Стимулативни мерки за талентираните ученици
Образование

Стимулативни мерки за талентираните ученици

Нова стимулативна мерка, која е дел од пакетот 40 мерки за млади, промовирани во изминатиот период.

 
Се избира Нај ООР наставник и професор во Македонија
Образование

Се избира Нај ООР наставник и професор во Македонија

Секој наставник кој во секојдневната работа користи Отворени Образовни Ресурси (ООР) кои се достапни за сите

 
Признание за Ана Сенчук за особен придонес во наставната дејност
Образование

Признание за Ана Сенчук за особен придонес во наставната дејност

ООУ Ј.Х. Песталоци, училиште што го сакаат и децата и родителите

 
Околу 1,8 милиони евра месечно се трошат на приватни часови по математика и англиски
Образование

Околу 1,8 милиони евра месечно се трошат на приватни часови по математика и англиски

Искуството на наставниците и професорите и интерните анкети во училиштата покажуваат дека најмалку една третина од учениците од секој клас одат на приватни часови по барем еден предмет.

 
Најголеми грешки кои ги прават дипломците на првите интервјуа за работа
Образование

Најголеми грешки кои ги прават дипломците на првите интервјуа за работа

На интернет постојат многу страници на кои се дадени прашања кои е веројатно да Ви бидат поставени. Нема што да изгубите ако се подготвувате со нив.

 
Објавени се резултатите од јануарското екстерно тестирање
Образование

Објавени се резултатите од јануарското екстерно тестирање

Учениците од завршните години во средното образование денеска на огласните табли во улчилиштата ќе ги добијат оценките од екстерното тестирање.

 
Смарт училници -  Македонски Телеком спроведува проект за модернизација на образованието
Образование

Смарт училници - Македонски Телеком спроведува проект за модернизација на образованието

Смарт училници - Македонски Телеком спроведува проект за модернизација на образованието

 
Онлајн учењето е иднината на образованието
Образование

Онлајн учењето е иднината на образованието

Бројните онлајн програми за едукација покажуваат дека традиционалното образование не е единствен начин да се дојде до знаење и квалификации.

 
Како децата во Данска учат за емпатија во градинките и училиштата?
Образование

Како децата во Данска учат за емпатија во градинките и училиштата?

Без емпатија нема здрави и исполнети односи, врски и социјален живот.

 
Водечко британско училиште отвора интернационална гранка во Дубаи
Образование

Водечко британско училиште отвора интернационална гранка во Дубаи

Британско училиште се проширува и во Дубаи.

 
„Да не сте мрднале! Сите во колона, кој ќе прозбори, тој нема да оди на појадок!“
Образование

„Да не сте мрднале! Сите во колона, кој ќе прозбори, тој нема да оди на појадок!“

Помина првото полугодие. Со што се соочија родителите и првачињата во оваа нова етапа во животот?

 
Неопходни реформи во британските универзитети
Образование

Неопходни реформи во британските универзитети

Што се однесува до британските универзитети, веројатно е дека ќе се воведе поголема автоматизација на работните места

 
Компјутерите придонесуваат да се заборави на вештините за пишување
Образование

Компјутерите придонесуваат да се заборави на вештините за пишување

Од истражувања што се вршеле во САД за задачи, тестови и есеи што ги прават учениците на компјутер, се дошло до заклучок дека постои голема разлика споредено со резултатите на оние што се пишувани рачно пред неколку години.

 
Што мисли Србија за матурскиот испит?
Образование

Што мисли Србија за матурскиот испит?

Експертите по математика во Србија предложија решение за тоа како треба да изгледа матурскиот испит на крајот од средно училиште, кој би требало да ги замени приемните испити на универзитетите.

 
Забавен наставник каков што секој би посакал!
Образование

Забавен наставник каков што секој би посакал!

Бери Вајт, наставник по англиски јазик во петто одделение во училиште во Шарлот, Северна Каролина, има уникатен поздрав со секој од неговите ученици.

 
Норвешко училиште воведува нов предмет: „eSports“
Образование

Норвешко училиште воведува нов предмет: „eSports“

Компјутерски игри за развивање на брзината и издржливоста кај децата.

 
По Брегзит намален бројот на студенти од ЕУ во Британија
Образование

По Брегзит намален бројот на студенти од ЕУ во Британија

Се намалува бројот на апликации од студенти од ЕУ за универзитетите во Велика Британија.

 
Обидот на универзитетите да преживеат во овој популистички свет
Образование

Обидот на универзитетите да преживеат во овој популистички свет

„Ќе се обидеме да ја преживееме оваа фаза, бидејќи основното образовани и истражување - кои се базираат на фактите и високото образование - е тука да остане“.

 
Што треба да знаете за лажните универзитети и дипломите кои ги доделуваат?
Образование

Што треба да знаете за лажните универзитети и дипломите кои ги доделуваат?

Лажни универзитети се појавуваат постојано. Доволно е да имаат убедлив домеин со едукативна страница со соодветен изглед.

 
Дури 85 отсто ученици и 80 отсто наставници во Македонија се против екстерното
Образование

Дури 85 отсто ученици и 80 отсто наставници во Македонија се против екстерното

Дури 85 отсто од учениците и 80 отсто од наставниците сметаат дека треба да се прекине екстерното тестирање во Македонија.

 
Вештините за извршување на задачите влијаат на навиката за читање
Образование

Вештините за извршување на задачите влијаат на навиката за читање

На учениците тешко е да им се објасни колку е важно да се вежба читањето и да стане вештина како возење велосипед, но зад проблемот стои објаснување.

 
Вечна дилема: Утрински или попладневни предавања?
Образование

Вечна дилема: Утрински или попладневни предавања?

Доколку подолго време сте студент, горе-долу создавате распоред на предавања - секако по ваша желба.

 
Седум начини на кои образованието треба да се промени
Образование

Седум начини на кои образованието треба да се промени

Совети на експертите за позитивни промени во образованиот процес.

 
Не е секогаш потребен просек од 10,00 за успех во животот
Образование

Не е секогаш потребен просек од 10,00 за успех во животот

Зошто просекот на факултет не е пресуден за успех?

 
Наставната програма во која не постојат предмети - само проекти
Образование

Наставната програма во која не постојат предмети - само проекти

Финска на своите училишта им овозможи нова наставна програма со намалена содржина на предмети. Со тоа, таа ги охрабри училиштата да ги учат учениците преку учење низ проекти.

 
Совети како да напишете краток бизнис план
Образование

Совети како да напишете краток бизнис план

Започнување на бизнис не е лесен подвиг, а позади секој успешен бизнис стои солиден бизнис план.

 
Интервју со професор Горан Стојановски од ФЕИТ: Со студентите заедно истражуваме и ги наоѓаме одговорите
Образование

Интервју со професор Горан Стојановски од ФЕИТ: Со студентите заедно истражуваме и ги наоѓаме одговорите

Најинспиративен професор за студентите од Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) е Горан Стојановски.

 
Како влијае забраната за емиграција на образованието во САД?
Образование

Како влијае забраната за емиграција на образованието во САД?

Одлуката на Трамп за забрана за влез во САД на државјани на одредени земји предизвикува проблеми во високото образование во земјата.

 
Кога постои желба за учење, не постои пречка која ќе застане на патот
Образование

Кога постои желба за учење, не постои пречка која ќе застане на патот

Во Колумбија, децата се качуваат на опасна жичара за да стигнат до најблиското училиште.

 
Универзитетите од чии катедри дипломираат најмногу основачи на милијардерски компании
Образование

Универзитетите од чии катедри дипломираат најмногу основачи на милијардерски компании

Кога станува збор за универзитети на кои дипломираат најмногу дипломирани студенти кои успеале да основаат старт-ап компании кои вредат милијарди долари, Стенфорд е апсолутен победник.

 
Што треба да објавите, а што не од Вашата кратка биографија?
Образование

Што треба да објавите, а што не од Вашата кратка биографија?

Додека пазарот на трудот постојано трпи измени во побарувачката на работна сила, паралелно Вашата кратка биографија е добро постојано да се ажурира со нови искуства.

 
fakulteti.mk©2011 - 2017