Студентски колумни

Падот на Републиката - смрт на правото или смрт на слободомрзците
Студентски колумни

Падот на Републиката - смрт на правото или смрт на слободомрзците

Правото како инструмент на Републиката и официјално закопано од страна на слободомрзците кои мислејќи

 
Перверзијата на поединците - мака за многумина
Студентски колумни

Перверзијата на поединците - мака за многумина

Суровата реалност не ти дозволува како иден правник да размислуваш колку можеш да придонесеш во развојот на идеите и теориите на еден Дајси и Мол

 
Каде се храбрите денес?
Студентски колумни

Каде се храбрите денес?

Пред да преминам на главното, сакам да напоменам дека статијава е наменета за оние на кои не им е убав животот во Македонија и не се задоволни од својата финансиска состојба. Останатите нема што да прочитате, што веќе не знаете.

 
Маргинализиран Дедо Мраз, апатичен народ и еден зрак
Студентски колумни

Маргинализиран Дедо Мраз, апатичен народ и еден зрак

Подароци и желби, поглед во небото - неприкосновена човекова желба да наредната биде "поубава"

 
Родовата револуција од поглед на просечниот маж
Студентски колумни

Родовата револуција од поглед на просечниот маж

Сексот и приврзаноста се основни потреби на секој цицач. Луѓето се цицачи. Општеството се состои од луѓе. Во екот на родовата револуција имаме се поголем и поголем број на мажи кои неможат да ги задоволат овие основни потреби, а без пристап до партнер (секс, приврзаност и можеби репродукција), повеќето мажи немаат фундаментален интерес да учествуваат во општеството.

 
Нација на кокошки, змии и мршојадци (анализа на непријателот)
Студентски колумни

Нација на кокошки, змии и мршојадци (анализа на непријателот)

Животно што не може да направи разлика од човечко битие и обичен глушец на крај кога-тогаш може да остане без глава.

 
Држава без младина нема иднина!
Студентски колумни

Држава без младина нема иднина!

Екстерното тестирање донесе само големи стресови и нервози, како кај учениците, така и кај наставниците. Овој концепт создаде делумен механизам на контрола на работата на наставниците.

 
Образованието како клуч за духовно совршенство
Студентски колумни

Образованието како клуч за духовно совршенство

Младите луѓе денес, во XXI век, во услови на техничко–технолошки развој се преокупирани со нови промени и нови предизвици што со себе ги носи новиот развој на технологијата и достапноста на секакви информации до младите.

 
После Охрид
Студентски колумни

После Охрид

Повеќе пати имам кажано и пак ќе повторам дека проблемот со меѓуетничката недоверба и тогашната евидентна омраза влечеше корени од неусогласените етнички интереси а ова пак укажува на отсуството на силна политичка волја во тоа време за решавање на тој судир на интереси.

 
Само да знаеше.. (втор дел)
Студентски колумни

Само да знаеше.. (втор дел)

Неполни 2 години му требаа за да ја изгради довербата во очите на својот газда и вербата во планот кој, по четири дена, требаше да им го презентира нему и на уште 3 други регионални моќници.

 
Исто како писмо од Рајнер Марија Рилке
Студентски колумни

Исто како писмо од Рајнер Марија Рилке

Не сакам останатите да знаат, не сакам останатите да те видат или да слушнат како те нарекувам љубов. Секој нивен збор ја краде твојата насмевка или создава нова но горчлива крадејќи го твоето внимание правејќи ме нервозен макар и да е само за миг.

 
Новинарската етика затаена во случајот Драјфус "Историја на една грешка"
Студентски колумни

Новинарската етика затаена во случајот Драјфус "Историја на една грешка"

Тајните се тешки за да се сокријат, особено кога станува збор за вмешаност на многу луѓе, но кога станува збор за познатите откривањето на тајните се нарекува скандал кој преминува во историја за одреден момент.

 
Мислите на еден паталец
Студентски колумни

Мислите на еден паталец

И само заради тоа сум преплашен, затоа што слушав од постарите дека љубовта е стравот за ближниот свој.

 
За оние кои се колнат во демократијата
Студентски колумни

За оние кои се колнат во демократијата

Постои суштинска разлика меѓу демократијата и слободата. Слободата не може да се мери според можноста да се гласа. Слободата се мери според работите што можеме да ги направиме без да гласаме за нив.

 
Пораз на Ромскиот интелект
Студентски колумни

Пораз на Ромскиот интелект

Ромите да паднале од Марс и како да не се рамноправни граѓани со нив, во временскиот континуитет не дека немало минимален развој туку имало и назадување, во споредба што требало и што е досега направено и остварувано резултатот е понижувачки и поразувачки.

 
Револтиран студент: Дали таблетите ќе ги уништат лебарките и глувците во студентските домови?
Студентски колумни

Револтиран студент: Дали таблетите ќе ги уништат лебарките и глувците во студентските домови?

Точно е дека некои рани не заздравуваат, верувајте, особено кога ни виновни ни должни живеете мизерно, без јадење, без човечки услови. И сето тоа не би било драматично кога би отишле на факултет и добиете соодветна литература.

 
Не, за Академија на наставници! Не, за државен испит!
Студентски колумни

Не, за Академија на наставници! Не, за државен испит!

Каков статус има учителската дејност во нашето општество?

 
Писмо од студент: Не окупираме, туку ослободуваме!
Студентски колумни

Писмо од студент: Не окупираме, туку ослободуваме!

Мислам дека достоинството на еден разумен студент не може да падне подолу од ова. Немаме што повеќе да изгубиме.

 
Писмо од студент: Немој да ни терате инает, повеќе сме од вас!
Студентски колумни

Писмо од студент: Немој да ни терате инает, повеќе сме од вас!

Замавнавте кон нас со вашите апсурдни реформи. Ги ранивте нашите идеали уште во средношколските клупи со системи кои цело време паѓааа

 
Прогресивна vs. регресивна сила? REALLY?
Студентски колумни

Прогресивна vs. регресивна сила? REALLY?

Дрско е до болка да се игнорираат пуритарните намери на студентите и да се стават истите во незавидна положба, целосно анхилирајќи го фактот дека истите студенти на студентската организација се тангирани од проблемите во високото образование, како и оние другите студенти.

 
Одмазднички чин
Студентски колумни

Одмазднички чин

Онаму каде употребата на сила претставува редовно средство на власта за зацврстување на веќе постоечката позиција на моќ, онаму каде власта произведува безбедносни проблеми за да потоа ја придобие наклонетоста на граѓаните поради ангажманот за стабилизирање на ситуацијата, е таму богами има демократско лицемерие.

 
АФЕРИМ, но до кога!
Студентски колумни

АФЕРИМ, но до кога!

Властите кој до вчера негираа дека постоиме и кој велеа дека незнаат зошто сме протестирале, вчера седнаа на маса со студентскиот и професорскиот пленум, и тоа на нивен неочекуван и ненајавен императив.

 
Државата и насилната конфронтација во борбата за моќ и покорување
Студентски колумни

Државата и насилната конфронтација во борбата за моќ и покорување

Елементот на сила, ако е успешно применет , ќе ги отстрани било кои алтернативи за кои размислувала целната група и ќе резултира во попуштање од таа целна група и повторно „потчинување” на волјата на противникот (моќникот).

 
...да се видиме брат!
Студентски колумни

...да се видиме брат!

Додека да стигнеш до факултетот среќаваш уште најмалку петмина кои со тешко срце ги одбиваш и кои знаеш дека не им веруваат на твоите оправдувања.

 
Изборот
Студентски колумни

Изборот

А и сигурен сум дека и ти, кој го читаш ова, се согласуваш дека светов се врти околу три нешта: Сонцето, својата замислена оска и секс. Многу секс. Секаде и секогаш.

 
Бескурпулозноста на елитата
Студентски колумни

Бескурпулозноста на елитата

Елитата не само што е духовно воздигнувана и глорифицирана затоа што се забавува со флаша коњак пред себе, купена со пари кои во ретки случаи се заработени со сопствените раце, кои се симбол на човечката диферентност од другите видови.

 
Владата и професорите, без студентите
Студентски колумни

Владата и професорите, без студентите

Владата и МОН по најавата за закон измените во високото образование денес се веќе на второ читање во Собранието и пред половината пратеници.

 
Господово срце во рима
Студентски колумни

Господово срце во рима

И каков е сега овој свет замотан со жени и пари, гледаш полтрони насекаде млади и стари.

 
Гласноста на улиците - спас за демократијата
Студентски колумни

Гласноста на улиците - спас за демократијата

После конформизмот и граѓанскиот молк, главното што се случува на улиците се протестите, протестите како израз на насобраниот револт од репресивните политики на власта и нејзиното изживување со народот.

 
Екстерно тестирање, државен испит или нешто трето
Студентски колумни

Екстерно тестирање, државен испит или нешто трето

Министерството за образование и наука предлага нов пакет мерки за подобрувањето на образованието, а поголемиот број мерки од истите се насочени кон високото образование, ова доаѓа веднаш после двата масовни студентски марша.

 
Писмо од студент кој успеал да избега од канџите на македонскиот образовен систем
Студентски колумни

Писмо од студент кој успеал да избега од канџите на македонскиот образовен систем

Пред се, морам да кажам дека не сум засегнат со новата реформа за државен испит која сегашната влада има желба да ја воведе бидејќи јас сум студент кој успеал да избега од канџите на македонскиот образовен систем и да се запише во универзитет во друга земја. Но, тоа сега и не е многу важно.

 
Студентска еволуција
Студентски колумни

Студентска еволуција

Во изминативе две години пишував за студентската неорганизираност, за незаинтересираноста за промени, за конфирмизмот којшто владее кај младите

 
Писмо до министерот, заменик министерот и сите во секторот за "Oбразование и наука"
Студентски колумни

Писмо до министерот, заменик министерот и сите во секторот за "Oбразование и наука"

Почитувани министре, заменик министре и сите останати во секоторот за “Образование и наука”...

 
Системот се храни од нашите души
Студентски колумни

Системот се храни од нашите души

Ако некогаш ви го понудат целиот свет на дланка, би го земале ли? Би се осмелиле ли да ја носите неговата тежина со голи раце? Кога би дошол некој и би ви ветил исполнување на единствена желба, што би посакале?

 
Зошто?
Студентски колумни

Зошто?

Дали е лошо постојано да се преиспитуваш самиот себе? Можеби се исплаќа напати но ако претераш по некое време човек станува самокритичен и строг, (секако правилово не важи ако си нарцис)..

 
Приказна за едно локално неверство
Студентски колумни

Приказна за едно локално неверство

Колку е човек поблизу до 25ката, толку повеќе го чувствува притисокот кој го создава општеството за да младиот човек што побрзо се стави во браздата и се одржи во живот еден мит кој се темели на една потполно погрешна претпоставка, а тоа е дека “женет човек е среќен човек”.

 
Неутралната димензија на НВО секторот
Студентски колумни

Неутралната димензија на НВО секторот

Помеѓу граѓаните во Република Македонија веројатно со право преовладува мислењето дека невладините организации делуваат повеќе декларативно, отколку реално да ги артикулираат и канализираат интересите на граѓаните и вистински да ги заштитуваат човековите слободи и права во моменти кога постои кршење на истите а институционалните гаранции отсуствуваат.

 
Слободата и изборот
Студентски колумни

Слободата и изборот

Животот е приказна која ја пишуваме самите, ние кои сме демијурзи на нашата судбина, робови на нашата желба.

 
Младата милениумска генерација и пазарот на трудот
Студентски колумни

Младата милениумска генерација и пазарот на трудот

На прво место е се разбира големата невработеност на младите луѓе. Второ, се почесто се чувствува долгиот и несигурен премин од образование кон работа.

 
Се бара келнерка...
Студентски колумни

Се бара келнерка...

Почитувани сопственици на сите угостителски објекти во Македонија, на ресторани, хотели, дискотеки, кафе барови...

 
Дали студирам на државен, или пак на приватен универзитет?
Студентски колумни

Дали студирам на државен, или пак на приватен универзитет?

Драги пријатели, редно време е да се соочиме со еден дамнешен проблем и секојдневен „феномен“

 
Голобрад
Студентски колумни

Голобрад

Знаеш синко, љубопитноста е убава работа, но пред да почнеш да преиспитуваш барам да се запрашаш дали си подготвен да живееш со она што ќе го видиш и ќе продолжиш да го гледаш откако ќе ги снема илузиите?

 
Довербата е клучниот услов за постоење на соживот
Студентски колумни

Довербата е клучниот услов за постоење на соживот

Да научиме од минатото и историјата, да научиме од моментите кои заеднички ги поминавме овде, на овие простори! Премногу тага, солзи и крв стојат зад нас како споменик – незаборавник на нашата заедничка историја!

 
А може ли светот да се промени?
Студентски колумни

А може ли светот да се промени?

Да беа утрата убави, сите ќе се будевме рано. Да беше сонцето злато, сите ќе бевме богати. Да беше животот лесен, ќе живеевме вечно, ама не е. Не е и крај. Живееме во просечно, хиерархиски подредено општество, во кое црвена линија се очите и ушите на соседите.

 
Живот во фази - Ментален шифтинг
Студентски колумни

Живот во фази - Ментален шифтинг

Како за почеток ќе го наведам комшијата Вано, тој знаеше дека нашиот детски џагор не смее никако да премине во неговите моркови, патлиџани, јаготки и стебленцето со јаболка (додуша знаевме и ние) но никако не можеше да разбере дека топката под влијание на мојата лева надворешна секогаш добиваше чудно ефе директно во неговиот двор, нешто како “Рајан Гигс” под дејство на наркотици.

 
Мојата чудесна земја
Студентски колумни

Мојата чудесна земја

Знаеш, мојата земја ја викаат чудесна. Чуда се случуваат во мојата земјичка секој ден, каде и да се свртиш, дури и тогаш кога нема да бидеш расположен за нешто чудесно, бааап, ете ти, ново чудо, откровение, воскресение!

 
Иднината на државата е во младите луѓе!
Студентски колумни

Иднината на државата е во младите луѓе!

Се наоѓаме во период на изборна еуфорија во нашата држава. Секојдневните политички пораки кои политичарите си ги упатуваат меѓусебно, но и до народот нема да најдат простор во оваа колумна. Зошто?

 
Генерација на новинари од 59 година п.н.е.
Студентски колумни

Генерација на новинари од 59 година п.н.е.

Премногу теорија која што е заснована на правните науки, а не и на новинарството. Стручната онеспособеност која што произлегува од амфитетарите на институтот по новинарство произведува само теоретичари кои што се изгубени некаде помеѓу 59 година п.н.е. , Јохан Гутенберг и утопијата за потрага по журнализмот потонат заедно со Атлантида.

 
Мојата визија за Македонија
Студентски колумни

Мојата визија за Македонија

Добро бе луѓе, да Ве прашам: што е за Вас државата, што е системот? За мене државата претставува збир на институции преку кои владеачката класа го обезбедува своето правично владеење, кое (би требало да) се базира врз Уставот, законите и останатите правни норми.

 
Позаинтересирани и вклучени во политика од македонската младина нема
Студентски колумни

Позаинтересирани и вклучени во политика од македонската младина нема

Читам во последно време на Фејсбук само статии за политика. Владата, а и опозицијата почнуваат јавно да лаат едни против други. Де едни се измамници, де други се крадци, владата ветува мед и млеко, опозицијата леб и вода. А народот?

 
fakulteti.mk©2011 - 2017