X
 01.08.2021 Живот

Најчудните фобии - страв од младоста, од парите и од нови работи

Фобиите можат да бидат многу штетни за емоционалното и менталното здравје на луѓето. Ова се едни од најчудните фобии што ќе ви помогнат подобро да ги разберете причините за стравовите на луѓето.

Ефебифобија - страв од младост

Стравот од младоста е сила што ги уништува семејствата, заедниците и општеството во целина. Познат како ефебифобија, овој феномен ги принудува возрасните да бегаат од деца, односно постарите луѓе да се иселат од области каде што живеат тинејџери.

Хорофобија - страв од танцување

Танцот е популарна форма на вежбање и универзална тема во многу култури низ светот. Сепак, сè уште постојат луѓе кои не само што се премногу срамежливи за да танцуваат туку и се плашат од танцот. Овој ирационален страв се нарекува хорофобија и станува збор за страв од самиот процес и од која било личност, место, настан или ситуација поврзана со танцот.

Номофобија - страв од губење на мобилниот телефон

Можеби најневеројатната фобија генерирана во 21 век е номофобијата, која се однесува на луѓе што не можат да ја поднесат помислата да немаат мобилен телефон до себе. Најновите истражувања покажаа дека околу 50 отсто од корисниците на мобилни телефони се чувствуваат многу непријатно ако поради некоја причина не можат да го користат својот мобилен телефон. Некои од нив во вакви случаи добиваат сериозна ирационална паника.

фобија
Фото: Freepik

Неофобија - страв од сè ново

Ова е една од најбенигните видови фобии што му овозможува на човекот да живее нормален живот под услов да не менува ништо во него. Кај луѓето што ја имаат оваа фобија, преселувањето, промените на работното место и другите новости во секојдневниот живот може да предизвикаат паника.

Хрометофобија - страв од пари

Прекумерниот страв од пари е несомнено една од најчудните фобии. Некои научници веруваат дека оваа фобија потекнува од опсесивно-компулсивно нарушување кое потекнува од стравот од микроорганизми на банкнотите.

Хрометофобијата не треба да се меша со стравот од збогатување.

Ергофобија - страв од работа

Секако, можете да оправдате сè со мрзливост, но факт е дека постои официјално признат страв од работа - ергофобија. Овој вид фобија ја надминува работата и може да вклучува страв од активност воопшто, предизвикувајќи пациентот да не прави ништо продуктивно. Колку и да е чудна и смешна фобијата, не изгледа банално за луѓето што се соочуваат со овој вид страв.

Извор: 24sedam.rs
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот