X
 03.04.2015 Култура

Како звучел англискиот на Шекспир или кралот Артур?

Англискиот јазик кој го слушаме во филмовите не е оригинален. Доколку имавме временска машина и се вратевме назад во времето на големите англиски писатели сигурно не би се разбрале со нив.

Шекспирски англиски јазик


Време: 1600-те години. Време на Шекспир. Ова е раниот модерен англиски период, но јазикот воопшто не наликува на овој денешниот. Бен Кристал, син на лингвистот Дејвид Кристал рецитира сонета на јазикот кој го користел Шекспир.Средновековен англиски јазик

Време: 1300-те години. Тогаш живеел Џефри Чосер. Неговите „Кантербериски приказни“ се разбирливи, но јазикот сепак се разликува. Дајен Џоунс ги чита приказните на јазикот од периодот.Стар англиски јазик

Веројатно Данците и Холанѓаните имаат повеќе шанси да го научат англискиот јазик од овој период отколку Англичаните. Ова е периодот на „Беовулф“. Бенџамин Бегби чита дел на јазикот од периодот.Артурски англиски јазик

Јазикот кој го зборувал кралот Артур е келтскиот. Тој воопшто не наликува на денешниот англиски јазик. Не можеме да го чуеме овој јазик, но може да слушнеме бретонски, кој произлегол од келтскиот.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура