X
 03.04.2017 Наука

Ротирањето на Венера и Земјата околу Сонцето ќе ве импресионира

Земјата и Венера имаат заедничка шема по која орбитираат околу Сонцето. Дијаграмот подолу поставен од страна на корисник на „Reddit“, е познат како Пентаграм на Венера, поради петте „лобуси“ кои двете планети ги создаваат заедно.Со оглед на тоа што осум години на Земјата се приближно еднакви на 13 години на Венера, петте години помеѓу предизвикуваат појава на петте лобуси.

Земјата и Венера се единствените меѓу осумте планети од нашиот Сончев систем кои орбитираат околу Сонцето во речиси совршен сооднос. Другите планети не се во можност да создадат ваков модел.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука