X
 03.08.2019 Живот

Селото што не припаѓа на ниедна држава во светот

До Туртук е тешко да се дојде. Малото селце се наоѓа на самиот крај на долината Ладак Нубура, на крајниот север на Индија. Го опкружува реката Шјок и високите врвови на планинскиот ланец Каракорум.

Од сите страни се наоѓаат стрмни карпи и постои само еден пат што води до селото и надвор од него. Но, поинтересно од фасцинантниот пејзаж, е неговата историја - станува збор за единственото село во светот што ја изгубило својата држава. Додека во остатокот од долината Ладак е населен со будисти од Тибет, Туртук е село населено со жители кои припаѓаат на Балтис - етничка група со тибетански корени што главно живеат во Пакистан во регионот Скард.

Жителите се Норбакшија мусилимани, исламска секта што зборува на тибетански Балти јазик и имаат многу поголема врска со нивните сонародници во Пакистан.


Фото: Dave Stamboulis

Тутук бил дел од Пакистан до 1971 година кога бил окупиран од индиската армија во текот на граничната војна и никогаш не го вратила по должината на Линијата за контрола, спорна линија што поминува низ некои од највисоките и најсуорвите планински пејзажи на Земјата.

Индија никогаш не си го вратила селото поради загриженоста за безбедноста на границата. Жителите кои тој ден во 1971 година биле во посета кај пријатели и биле од другата страна на границата, повеќе никогаш не можеле да се вратат дома, а Индија ја запечатила областа, одржувајќи строга контрола над регионот долги години. Но, граничното подрачје во изминатата деценија е помирно.

Конечно, во 2010 година Туртук беше отворен за туристи и им овозможи на страниците да го видат уникатното село и начинот на живот. Жителите на Балти за градба на куќите најмногу ги користат карпите Каракорума со кои се опкружени. Каменот им служи и за поплочување на улиците, но и за изградба на канали за наводнување.


Фото: Dave Stamboulis

Туртук се наоѓа на пониска надморска височина од останатите места во долината. Во селото летата можат да бидат екстремно жешки, а селаните ги користат карпите за да изградат магацини од природен камен кои ги користат за чување месо и друга храна што лесно се расипува во текот на летото. Селото е особено симпатично во текот на есента, кога дрвјата ги менуваат боите и создаваат прекрасен пејзаж. Ова е место каде жителите не само што научиле да живеат во хармонија со суровата средина, туку и успеале во тоа. Жителите остануваат верни на својата култура и корени и покрај тоа што го „изгубиле“ домот.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот