X
 04.03.2020 Образование

Наставници и родители реагираат за тежината на задачите на општинскиот натпревар по математика

„Вака ли ќе ги мотивираме учениците за натпревар? Треба да си експерт за да ја сфатиш задачата, а не пак да ја решиш! Задачите не се соодветни за деца од 9 години. Ова е општински натпревар, не е олимпијада и децата треба да покажат колку владеат со материјалот и колку имаат логика“ – ова се дел од реакциите на родители и наставници по одржаниот општински натпревар по математика изминатиот викенд во земјава. Родители реагираат и за воведената котизација за учество на натпреварите.

Дали се соодветни задачите или не, дали требало да бидат поставени целосно исти задачи од математичките списанија („Нумерус“, „Сигма“), поразговаравме со претседателот на Сојузот на математичарите на Македонија, Ѓорѓи Маркоски.

Прочитајте повеќе на ДЕЦА.МК.


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование