X
 04.05.2020 Живот

Не е работа на родителот сѐ да прави наместо детето и да го забавува, туку да биде до него, да зрачи со родителска самодоверба

При агресивното поведение кај дете може да се јави физичка или вербална агресија, да вика, удира и слично. Доколку детето удира играчки, себеси или родителот, наместо да му кажете: „Немој да удираш“, подобро би било: „Те молам биди нежен. Кога си лут, ти не го правиш ова, ти дишиш длабоко и одбројуваш“.

Ако тоа дете хистерично вика, наместо: „Престани да викаш“, подобро би било да кажете: „Можеш ли да зборуваш малку потивко, ништо не те слушам“ или пак наместо: „Не дери се“, кажете: „Длабоко диши и кажи ми што се случило, во што е проблемот?“

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот