X
 04.07.2020 Наука

НАСА очекува 2020 да биде најтопла година досега

Податоци од американската вселенска агенција НАСА покажуваат дека Земјата постепено се затоплувала кон крајот на 19 век. Од 2000 година трендот на затоплување се забрзува, покажуваат податоците од агенцијата.

Мај 2020 бил околу 1,5 Целзиусов степен потопол од просечното според податоци од 1880 наваму. Како што се гледа од месечните температури за одбрани години од 1880, температурите во зима очекувано се под средната вредност, а летните температури се над средната вредност, но тие сè повеќе се оддалечуваат од просекот.


Фото: Pixabay

НАСА и американската Национална океанска и атмосферска управа потврдиле дека месеците од февруари до април годинава биле втори најтопли досега регистрирани, додека јануари и мај 2020 биле приближно исти како и јануари и мај 2016 (годината кога биле забележани највисоки температури во февруари, март и април).

Научниците веќе предвидуваат дека 2020 ќе биде најтопла година регистрирана досега. Засега, 2016 била најтопла во однос на просекот, а на второто место е 2019. Јули 2019 се смета за најтопол месец регистриран на Земјата досега.


Фото: Pixabay

Како податоци биле користени температури од метеоролошки станици на копно, но и на бродови и сателитски мерења на температурата на океаните.

Според научните откритија, глобалното затоплување ќе доведе до промени во интензитетот и траењето на екстремните временски услови.


Фото: Statista


Извор: weforum.org
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука