X
 04.08.2020 Здравје

Да се чуваат ли млечните заби на децата? Поделени мислењата на лекарите

Откако на децата ќе им паднат млечните заби, родителите имаат различни ритуали. Некои ги праќаат кај добрата вила, некои го фрлаат со изрека да им се прати нов. Некои родители ги чуваат запчињата на децата за спомен. И иако можеби звучи чудно, има и научна причина зошто можеби треба да се чуваат млечните заби на децата. Според некои научни истражувања, се верува дека млечните заби имаат вредни матични клетки кои можат да се изборат со сериозни заболувања. Дел од научници препорачуваат да се зачувуваат запчињата за од нив да се извлечат дентални матични клетки. Но друг дел велат дека овие клетки не се доволно корисни за лекување.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје