X
 04.09.2020 Наука

Креативните луѓе навистина го гледаат светот поинаку

Што е тоа со креативната работа како цртање или музика што ни предизвикува восхит? Дали е возбудата да се покаже нешто ново, нешто поразлично, нешто што уметникот го видел, а ние не?

Како што рекол Пабло Пикасо: - Другите видоа и прашаа зошто. Јас видов што може да биде и прашав зошто да не.

Идејата дека некои луѓе гледаат повеќе можности отколку другите е клучна за концептот на креативност.

Психолозите честопати ја мерат креативноста користејќи задачи со различно размислување. Тие бараат од вас да генерирате што е можно повеќе употреби за обични предмети како тула. Луѓето што можат да видат многубројни и разновидни намени за тула се оценети како покреативни од луѓето што можат да смислат само неколку вообичаени намени (на пр.,градење ѕид).

Аспектот на нашата личност што се чини дека ја поттикнува нашата креативност се нарекува отвореност кон искуство или отвореност. Меѓу петте главни црти на личноста отвореноста е таа што најдобро предвидува перформанси на различни задачи. Отвореноста предвидува и креативни достигнувања во реалниот свет, како и ангажирање во секојдневни креативни потраги.

Креативноста на отворените луѓе произлегува од нагонот за когнитивно истражување на внатрешниот и надворешниот свет.

kreativnost
Фото: Freepik

Оваа љубопитност да се испитаат работите од сите агли може да ги натера луѓето да бидат отворени за да видат повеќе од просечната личност или да откријат сложени можности во познати средини.

Отворените луѓе не само што носат поинаква перспектива на нештата, туку тие ги гледаат работите поинаку од просечната личност. Истражувачите направиле експеримент што тестира дали отвореноста е поврзана со феномен во визуелната перцепција наречен „ривалство со двоглед“. Ова се случува кога две различни слики се прикажани на секое око истовремено, како црвена лепенка на десното око и зелена лепенка на левото око. На набљудувачот му се чини дека сликите се префрлуваат. Во еден момент се гледа само црвената, а во друг момент само зелената - секој стимул се појавува како ривал на другиот.

Учесниците во овој експеримент повремено гледале споени или измешани комбинации од двете слики, со што се „потиснува ривалството“ - и двете слики стануваат свесно достапни одеднаш, што е „креативно“ решение за проблемот. Истражувачите откриле дека отворените луѓе ги гледаат споените или измешаните слики подолг период од просечната личност. Всушност, било откриено дека и двете слики ги гледаат во моменти кога имале позитивно расположение, слично на она за кое се знае дека ја зајакнува креативноста.

Друг добро познат перцептивен феномен се нарекува невнимателно слепило - кога луѓето се толку фокусирани на една работа што не успеваат да видат нешто друго што се наоѓа пред нивните очи.  

Учесниците гледале кратко видео од луѓе што си подаваат кошаркарска топка. Тие требало да го следат бројот на подавања помеѓу играчите што носат бело. На видеото се гледа лице во костим од горила како влегува во центарот и потоа си заминува. Ако не сте го забележале, не сте сами. Околу половина од 192 учесници воопшто не успеале да го видат.

Но, зошто некои луѓе доживуваат „ненамерно слепило“? Одговорот е дека вашата осетливост на ненамерно слепило зависи од вашата личност: отворените луѓе веројатно ќе го забележат горилата.

Важно е да се знае дека личноста е променлива и приспособлива. Отвореноста се зголемува со когнитивно тренирање и преку учење во странство, потврдувајќи ја идејата дека патувањата го прошируваат умот.

Извор: Getpocket.com
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука