X
 04.09.2021 Образование

МОН ги објави листите на примени студенти во студентските домови

Министерството за образование и наука ги објави резултатите од Конкурсот за прием на студенти запишани на додипломски студии во државните студентски домови и други објекти за сместување за студиската 2021/2022 година, кои се однесуваат на студентите од втора и повисоките години на студии.

-Студентите кои се наоѓаат на објавените листи можат да се вселат во студентските домови по потпишување на договор со домот во кој се примени. Договорот е потребно да го потпишат најдоцна во рок од 10 дена од објавата на резултатите. Додека, приговори по однос на резултатите се доставуваат до Министерството за образование и наука („ул. Св. Кирил и Методиј“ бр. 54, Скопје), заклучно со 10 септември 2021 година - соопштија од МОН.

На следните линкови можете да ги погледнете листите на примени студенти во студентските домови:

ДСД „Гоце Делчев“ - Скопје

Студенти примени во ДСД „Гоце Делчев“ - Скопје кои по алтернатива (слободни места) се сместуваат во Пелагонија и КЈ Питу

ДСД „Кузман Јосифовски - Питу“ - Скопје

ДСД „Пелагонија“ - Скопје

ДСД „Стив Наумов“ - Скопје (нови бараки)

ДСД „Стив Наумов“ - Скопје (згради 1 и 2)

ДСД „Стив Наумов“ - Скопје (трета зграда)

ДСД „Томе Стефановски - Сениќ“ - Скопје

Штип - „Браќа Миладиновци“, „Оаза“, „Логос“, „Хилјадников“

СД „Орде Чопела“ - Прилеп

СД „Никола Карев“ - Охрид

СД „Кочо Рацин“ - Битола

Од МОН потсетуваат дека аплицирањето за студентите од прва година на студии започнува на 6 септември и трае до 24 септември 2021 година. За бруцошите се предвидени 1249 места во студентските домови.

Условите, критериумите и потребните документи за остварување на правото на сместување во студентски дом се наведени во конкурсот кој е објавен ТУКА. Студентите кои ги исполнуваат условите пополнуваат електронска пријава и ја прикачуваат соодветната документација на http://e-uslugi.mon.gov.mk, а доколку немаат можност електронски да аплицираат, пополнуваат хартиена пријава (евидентен лист) и ја доставуваат потребната документација по конкурсот во студентскиот дом.

Од МОН истакнуваат дека доколку по објавување на конечните списоци со примени студенти по домови, останат непополнети сместувачките капацитети во одреден дом, пријавувањето ќе продолжи сé до пополнување на истите, но најдоцна до 15.11.2021 година.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование