X
 04.12.2019 Образование

Канада го добива првиот универзитет на Арктикот

Териториите на Канада конечно добиваат свој универзитет. Универзитетот „Јукон“, кој е колеџ уште од 1963 година, треба да стане првиот официјален универзитет на северот на Канада.

Овој универзитет ќе се разликува од другите по специфичните наставни програми релевантни за регионот и посветеност кон локалните студенти.

Институцијата ќе се фокусира на Арктикот, климата и истражувањето на животната средина и ќе вклучува учење за домородците низ дисциплини.

Ќе се развива како хибридна институција, нудејќи висококвалитетни додипломски степени, а на крај ќе биде проследено со развој на постдипломски програми, како и на ниво на колеџ и стручни часови.


Целта е сите студенти да имаат основно разбирање за првите генерации на „Јукон“.

Иако некои училишта во териториите веќе нудат курсеви што студентите можат да ги користат како универзитетски степени во други делови на Канада, универзитетот „Јукон“ ќе биде првиот на северот што ќе може да додели степени под негово име.

Училиштето е возбудено што конечно ќе им обезбеди на студентите можност да напредуваат во опкружување со семејството, нивната култура и во близина на нивните заедници.

Стратешките и академските планови на училиштето ќе продолжат да се развиваат во текот на следните неколку години, заедно со некои главни ажурирања: главно во кампусот и во структурата на управување на универзитетот.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование