X
 05.07.2018 Живот

Знаци за нездрав однос на родителите кон децата

Тешко е да се препознае отровниот однос на родителите кон децата и многумина сфаќаат дека живееле во таква средина дури откако ќе пораснат, но има и такви што воопшто не се свесни. Постојат многу такви типови – од агресивни родители до оние што се отсутни со духот и како да не го гледаат, ниту го слушаат своето дете.

Д-р Сузан Форвард, експерт за родителство, идентификувала неколку видови психички наздрави односи на родителите кон децата и ги навела во својата книга „Отровни родители“.

Во неа се споменати и алкохоличари, хаотични родители, оние што ги притискаат децата зашто сакаат да ги следат нивните сништа наместо нив, но и злоупотребувачи, кои со своите ставови и коментари им ја убиваат самодовербата зашто постојано ги понижуваат, дури и пред луѓе, а тоа може да остави сериозни психички последици врз детето.

Овие 7 знаци покажуваат за растење покрај т.н. отровни родители:

Прочитајте ја информацијата во целост на ОВОЈ ЛИНК


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот