X
 06.06.2023 Здравје

Лек го преполовува ризикот од смрт поради рак на бели дробови

Нова пилула може двојно да го намали ризикот од смрт од одреден вид рак на белите дробови доколку се зема секој ден по операција за отстранување на туморот. Пилулата била тестирана во клиничко испитување во САД.

Во светот околу 1,8 милиони луѓе годишно умираат од рак на белите дробови. Новата пилула, која била создадена од фармацевтската група „Астра зенека“, се нарекува „осимертиниб“. Таа третира одреден вид рак на белите дробови од кој заболуваат 10-25 отсто од пациентите во САД и во Европа, а 30-40 отсто во Азија.

Во клиничкото испитување учествувале над 680 пациенти од над 20 земји кои биле во рана фаза од болеста. На пациентите прво им бил отстранет туморот со операција, а потоа половина од нив го пиеле лекот, додека другата половина пиеле плацебо.

Резултатите покажале дека пациентите што го пиеле лекот имале 51 отсто помалку шанси да умрат во споредба со другите пациенти. По 5 години, 88 отсто од пациентите што го пиеле лекот биле живи, во споредба со 78 отсто од пациентите што пиеле плацебо.

Лекот веќе се продава во десетици земји низ светот за разни намени.

Извор: Science alert
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје