X
 06.07.2021 Живот

Цените на ноќевањата во земјава годинава пониски отколку лани

Просечните цени на ноќевања во земјава во јуни годинава биле за 6,3 отсто пониски од јуни минатата година, покажуваат податоците за цените на угостителските услуги објавени од Државниот завод за статистика во понеделник.

Гледано за периодот од јануари до јуни, просечните цени на ноќевања се 6,5 отсто пониски во однос на истиот период лани.


Фото: Screenshot/Државен завод за статистика

Покачување во цените се забележува кај алкохолните и безалкохолни пијалаци. Во јуни, цените на алкохолни пијалоци во угостителските објекти биле за 3,2 отсто повисоки отколку минатиот јуни, а за 0,1 отсто повисоки од мај.

Цените на безалкохолните пијалаци овој јуни биле 2,7 отсто повисоки во однос на минатиот јуни, а 0,1 отсто повисоки од мај.

Најголемо зголемување во цените во угостителските објекти има кај варивата, кои биле 3,6 отсто поскапи овој јуни отколку минатиот јуни.

Извор: Државен завод за статистика
Фото: Pixabay

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот