X
 06.11.2019 Технологија

Путин сака руска „Википедија“, ќе вложи 27 милиони долари

Рускиот претседател Владимир Путин смета дека Русија би требало да има сопствена верзија на „Википедија“ со цел да се претстави во „добар и модерен облик“.
Во тој проект ќе бидат вложени 27 милиони долари до 2022 година.

Руските власти на 1 ноември добија овластување за исклучување на интернетот во земјата, а владата планира да создаде инфраструктура за „суверен“ интернет, што го претстави како неопходност за одбрана против надворешните кибернапади.

Русија сака да се заштити од кибернапади, поради што нејзините експерти создале систем за заштита на сопствените компјутерски системи, што им овозможува на Русите да работат преку интернет и без пристап до Светската мрежа WWW (World Wide Web).

Според критичарите, тоа е само еден од начините на кои Русија сака да ги изолира своите граѓани од светот и неговите влијанија.

Русија и претходно најавуваше дека планира да тестира свој интернет. Според порталот Д-Рушиа, тестирањето на изолираноста на мрежата ќе почне по 1 ноември и ќе се повторува најмалку еднаш годишно.

Се верува дека руската влада ја смета зависноста на ИТ-секторот од Западот за своја слабост, која другите нации можат да ја искористат против Русија.

Изолацијата на руската интернет-инфраструктура, која честопати се нарекува РуНет, е проследена и со законодавство кое ги ограничува руските граѓани да пристапуваат до одредени веб-страници.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија