X
 06.12.2019 Живот

Местото каде што се разделува нашава планета

Ако сакате да пливате меѓу два континента, Силфра е едно од ретките места на светот кое го овозможува тоа и е вистински доказ дека Земјата продолжува да нè изненадува.

Оваа пукнатина во морето се наоѓа на Исланд и ги разделува евроазиската и северноамериканската тектонска плоча, кои една од друга се одделуваат со брзина од 2 сантиметри годишно и на секои десетина години предизвикуваат потреси.

Фото: Geek

Нуркањето во пукнатината за многу нуркачи е спектакл кој овозможува да допрат два континента, а притоа ладната и кристално чиста сина вода овозможува и спектакуларни глетки бидејќи видливоста е речиси 100 метри во секоја насока.

Фото: Geek

За кристално чистата вода е заслужен блискиот ледник Лангјекидл. Со сезонското топење на ледот водата минува низ шупливите карпи и притоа дополнително се филтрира. Потребни се неколку децении за водата да стигне до пукнатините.

Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот