X
 07.02.2021 Технологија

Овие „превртени облакодери“ создаваат нов вид енергија од длабочините на океаните

Идејата за целосно отфрлање на фосилните горива не е нова. Eлектрична енергија, соларна енергија, согорување на водород, сите овие идеи се покажаа како неверојатна замена за фосилните горива, иако некои веруваат дека постои уште една достапна алтернатива - запалив мраз.

Овој вид мраз во големи количини се наоѓа на дното на нашите океани. Овие маси во форма на мраз се создаваат кога водата и природниот гас се замрзнуваат заедно. Исто така, позната како метан хидрат или запалив мраз, оваа маса слична на бел снег гори за да ослободи вода и метан како нуспроизвод, а некои веруваат дека тоа што ја има во изобилство може да помогне во неутрализирањето на сегашната јаглеродна криза, префрлувајќи нè на следното најдобро нешто.

„Дрилинг ватер-скрејпер“ е дизајн кој се протега надолу до океанското дно, ископувајќи запалив мраз од дното, додека горната половина собира пластичен отпад од океанот. Во градбата има две главни подвижни линии. Меѓу нив, енергетската кула го трансформира пластичниот отпад од морето во 3Д-материјали за печатење и ги печати градбата и резервоарот за енергија надолу по јадрото на цилиндарот, претворајќи се во зграда што расте.

Минираниот мраз е под притисок пред да се складира во резервоарите. Товарните бродови ја собираат оваа енергија и ја носат во градовите.

1

Извор: Yankodesign.com
Фото: Xuejun Bai, Chucheng Pang, Lei Zhai, Yuyang Sun & Dianao Liu
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија