X
 08.01.2023 Живот

Како зимата влијае врз нашиот организам?

- Зимата се карактеризира со значително подолг ноќен период - отсуство на светлина и пократок период на ден. Ова предизвикува и низа промени во организмот, се разбира, во рамките на дозволените физиолошки осцилации на крутите хомеостатски константи - вели проф. д-р Томислав Јовановиќ.

Во нашиот регион температурата е значително пониска, најчесто околу нулата, а во споредба со претходниот период без изразени температурни осцилации. Оваа осцилација ретко надминува 15 Целзиусови степени, што е многу значајно за човечкото тело бидејќи пониските температури бараат ангажирање на понизок степен на механизми за адаптација, објаснува докторот.

Ниските температури во значителна мера се придружени со висока влажност на воздухот и бараат посебни форми на однесување, додава тој.

Пократок ден, подолга ноќ


Според него, пократок период на дневна светлина (ден) со значително продолжен период без светлина (ноќ) бара и воспоставување на нов деноноќен ритам.

- Помалку сончева светлина, со сите свои придобивки, првенствено го намалува лачењето на ендорфинот, што директно влијае не само врз хормоналната хомеостаза, туку и врз голем број психомоторни процеси, кои особено се манифестираат кај постарите лица и кај лицата со хронични заболувања - вели тој.

Тој додава дека во овој период се поизразени нерасположението, нервозата, чувството на замор, депресијата и анксиозноста.

Како да се приспособи телото


Д-р Јовановиќ истакнува дека зимскиот период бара и поголема приспособливост на организмот, која повторно е условена од возраста, состојбата на организмот, а особено од постојните хронични заболувања.

- Зимскиот период бара и дополнителна адаптација на организмот условена од сегашните климатски фактори. Промена на хормоналната хомеостаза, нејзиниот капацитет како главен ограничувачки фактор во сите понатамошни активности. Адаптивниот капацитет на постарите лица и лицата со хронични заболувања е значително помал. Затоа е неопходно да се поддржи со форма на однесување, исхрана, облека, физичка активност и физикална терапија, со цел да се спречи прогресијата или натамошното влошување на основната хронична болест, како што се дебелината, хипергликемијата, хипертензијата со сите последователни состојби на ниво на срцето и крвните садови на централниот нервен систем - наведува тој.

Извор: Rs.n1info.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот