X
 08.05.2020 Култура

Познати митови за генијални личности што не се вистинити

Бетовен бил роден во сиромаштија, Моцарт умрел во сиромаштија, а Имануел Кант никогаш не го напуштил родниот град Кенингсберг. Ова се само некои од митовите за гениите низ историјата што не се вистинити.

Николај Гогољ немал темна коса

Многумина го замислуваат рускиот писател со темна коса, но се чини дека тоа е погрешно. Тој имал светла коса кога бил дете, а потоа му потемнела. Сепак, дури и во зрелите години немал сосема темна коса и го опишувале како човек со руса коса.


Фото: Николај Гогољ/ Wikipedia

Бетовен не бил роден во сиромаштија

Славниот композитор бил роден во семејство во кое таткото заработувал добро од работата како музичар. Семејството живеело во убава куќа и делумно успехот на Бетовен се должи на неговите родители, кои ги најмиле најдобрите учители за него.


Фото: Бетовен/Wikipedia

Ханс Кристијан Андерсен сакал деца 

Често може да се слушне дека Ханс Кристијан Андерсен не го сакал фактот што неговата публика се децата и дека неговите сказни впрочем биле наменети за возрасни. Вистина е дека тој не сакал да биде запаметен само како писател на детски приказни, но тој ги сакал децата и честопати им читал.


Фото: Ханс Кристијан Андерсен/Wikipedia

Имануел Кант патувал и надвор од Кенингсберг

Кант живеел во Кенингсберг целиот свој живот, но тоа не значи дека никогаш не го напуштил. Во период од 4 години филозофот работел како наставник надвор од родниот град.


Фото: Имануел Кант/Wikipedia

Толстој не носел само селска облека

Постои мит дека Толстој носел селска облека, а причина за тоа е една слика од него во таква облека. Но, на писателот не му се допаднал тој портрет. Толстој носел едноставна облека додека работел физичка работа, но кога бил дома или во јавност, носел обична облека, и тоа од направена од стари материјали.


Фото: Толстој/Wikipedia

Моцарт не живеел во сиромаштија

Композиторот бил многу успешен музичар и заработувал доволно за да води пристоен живот. Тој и неговата сопруга трошеле повеќе отколку што заработувал, па во времето кога починал семејството било во долгови. Но, многу од долговите ѝ биле простени на сопругата на Моцарт и таа потоа добивала месечен надомест. Кога станува збор за неговиот погреб, тој бил закопан во масовна гробница бидејќи таква била традицијата во тој период.


Фото: Семејството на Моцарт/Wikipedia

Извор: brightside.me
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура