X
 08.06.2023 Живот

ЕУ бара содржината генерирана од вештачката интелигенција да биде јасно означена

Потпретседателката на Европската комисија за вредности и транспарентност, Вера Јоурова, се сретна со претставници на компании потписнички на Кодексот за борба против дезинформации. На таа средба се зборуваше за минати и идни активности кои големите платформи мора да ги спроведат за да се подобри состојбата со дезинформациите на интернет.

Меѓу темите беа и проруските дезинформации што се шират за војната во Украина, па беше истакнато дека е потребно уште повеќе да се инвестира во умереност на содржината и проверка на информациите. Пред сè, ова се однесува на помалите земји од Централна и Источна Европа, кои се под интензивни „напади“ од руски информативни извори.

Означување на содржината со вештачка интелигенција


Но, се зборуваше и за вештачката интелигенција. Алатките како „Чет-ГПТ“, „Бард“ и слично, исто така, ќе мора да бидат ставени под дополнителен надзор, смета Јоурова, бидејќи правото на слобода на говор им припаѓа на луѓето, а не на машините. Затоа, генеративните системи за вештачка интелигенција не треба да се користат за злонамерни напади, создавање дезинформации и слично, така што Европската Унија би можела да започне да бара целата нивна создадена содржина да биде јасно означена како таква.

Овие алатки имаат голем потенцијал за создавање дезинформации, кои можат да ги користат злонамерни поединци организирани и спонзорирани од државните организации. Затоа, потпретседателот на Европската комисија смета дека нивните креатори се должни да ги воведат потребните безбедносни мерки за да не се користат чет-ботови и слични алатки за наведените цели. Таа нагласи дека големите платформи, кои се потписници на Кодексот и потпаѓаат под одредбите на Законот за дигитални услуги, веќе во јули ќе треба да поднесат извештај до Комисијата за преземените мерки против создавањето и ширењето дезинформации.

Таа меѓу нив ги издвои „Гугл“, „Мета“ и „Мајкрософт“ и најави дополнителен надзор за „Твитер“, кој минатата недела се повлече од Кодексот.

- Со напуштањето на Кодексот, „Твитер“ привлече големо внимание, па неговите активности и усогласеноста со законите на ЕУ ќе бидат строго испитани - рече таа.

Извор: Bug.hr
Фото: Věra Jourová / Twitter
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот