X
 08.12.2021 Образование

Колку вреди ЕКТС-бод и што опфаќа?

Често може да слушнеме студенти како се жалат дека премногу учеле за предмет кој носи малку бодови според Европскиот кредит-трансфер систем - ЕКТС. Колку, всушност, вредат ЕКТС-бодовите?

Овие бодови претставуваат вредност на предметот. Таа вредност ја означува работата на студентот која е потребна за исполнување на сите предвидени обврски во рамките на предметот.

Со други зборови, ЕКТС-бодовите ја претставуваат потребната работа за постигнување на целите на програмата.

Така, еден ЕКТС-бод одговара на работа од страна на студентот во период од 25 до 30 часа. Ова ги вклучува активната настава, испитите и сите активности потребни за полагање на испитот, пишува „Студентски“.

Извор: Studentski
Фото: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование