X
 09.05.2021 Наша тема

Проф. д-р Јовев како студент, цртање на голо тело, учење во билингвална паралелка, проф.Станојоска за напнатоста на студентите... Што истражувавме?

Во случај да пропуштивте...

Музеи за сите, без физички препреки! Ирена Ружин го доближува материјалното и духовното богатство до лицата со посебни потреби - Предизвик за секој современ музеј е да се почитуваат човекови права, да се отстранат физичките препреки, (проблем кај голем број музеи сместени во згради кои се споменици на култура), но и да овозможи мултисензорно искуство. Тоа е грижа за публиката.

Бојан-Ковски за сликањето на голо тело, табу-тема или техника која прераснува во тренд - Древната техника бодипејнт или сликање на кожа во последно време се враќа меѓу уметниците. Голем е предизвикот за еден артист од сликање на платно да почне да слика на човечко тело, на гола кожа.

Кога бев студент со проф. д-р Сашко Јовев: На младите би им порачал да сонуваат зашто соништата се остварливи, да учат однесување, култура и еснаф од постарите - Проф. Јовев е еден од водечките кардиохирурзи во земјава - оствари видни постигнувања во областа на кардиохирургијата и го водеше тимот што ги изврши двете трансплантации на срце во земјава. Тоа, како што вели, е круна на неговиот личен професионален ангажман, но и круна на македонското здравство.

Како се учи во билингвална паралелка, раскажува Дарија Mаневска од „Корчагин“ - Билингвалната настава претставува настава на два јазика: настава на мајчин јазик и настава на друг јазик кој може да биде друг јазик во земјата или некој од европските јазици.

Проф. Ангелина Станојоска на Универзитетот во Мизури – Сент Луис ја тестира генералната теорија на напнатост кај студентите - Бидејќи во социо-економски и културен контекст САД и земјава се различни, професорката ќе се обиде да ги пронајде клучните разлики во однос на проблемите со кои се судираат студентите, негативните емоции што ги чувствуваат, но и да открие дали користат исти начини за справување со напнатоста.

Пријавете ако ви бараат пари за сертификатите за вакцинација против ковид-19. Бесплатни се! - Сертификатот дека сте примиле вакцина против ковид-19, на кој има код, може да го земете кај матичен лекар.

Родители на идни првачиња и матични лекари реагираат: Како може да се закаже на офталмолог ако нема термини, знаат ли што бараат? - За прегледот кој треба да се закаже преку „Мој термин“, матичните доктори со кои контактиравме велат дека слободни термини едноставно нема, па тие се доведени во ситуација секојдневно да се објаснуваат со родители дека нема начин како да им помогнат.

Да ѝ погледнеме на депресијата в очи, вели психијатарот Милијана Кацарска - Можете да чувствувате душевен мамурлак, душевна потиштеност. Може да кажете: „Ми се гади од сè и сешто, сè гледам црно“ или да помислите животот е никаков, безвреден. Може да ви се крши срцето, да се чувствувате обесхрабрени, неутешни, безволни. Може да се чувствувате заситени од животот, да чувствувате јад, тага, болка, песимизам и плачливост.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наша тема