X
 09.07.2020 Живот

Детето има две и пол години, не зборува разбирливо, а вниманието кратко му трае. Како да реагираме?

Мојот син има речиси 2,5 години. Сè уште не зборува (зборува на негов јазик што никој не го разбира) и тешко игра сам. Многу сака друштво на други деца, но поради пандемијата, тие контакти му се скратени. Кога е дома, најчесто игра со автомобилчиња и со топчиња. Проблемот е во тоа што не пројавува интерес за другите играчки (на пример, коцки) или активности (цртање). Неговата ангажираност е многу кратка и не е конструктивна (на пример, играњето со коцки се сведува на нивно вадење од кутијата, фрлање и расклопување откако ќе ги склопам јас). Едвај дочекува да ги расклопи и расфрли. Ретко успеваме и да му раскажеме приказна...

Ова е дел од прашањето на мајка упатено до психолозите и психотерапевти, соработници на Деца.мк.
Одговорот на Билјана Манасова прочитајте го на овој ЛИНК.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот