X
 09.12.2019 Живот

Профилот на „Фејсбук“ го открива карактерот на личноста

Се чини дека дури и изгледот на профилот на „Фејсбук“ кажува многу за нашиот карактер, барем според едно истражување

Истражувачите откриле дека екстровертните личности и невротиците прикачуваат голем број фотографии на своите профили на „Фејсбук“. Меѓутоа, екстровертните личности повеќе ги менуваат своите портретни фотографии, додека невротиците прикачуваат нови фотографии во албуми.

Истражувачите ги добиле овие резултати набљудувајќи повеќе од 100 луѓе на возраст од 17 до 55 години. Учесниците пополнувале прашалници за нивната личност. Повеќе од 70% од учесниците биле жени. Потоа, истражувачите набљудувале како учесниците прикачуваат фотографии и комуницираат со своите пријатели на „Фејсбук“.

Можеби фактот дека екстровертните личности објавуваат повеќе фотографии не изненадува, но како е можно истото да се забележува и кај невротиците? Истражувачите ги дефинираат овие луѓе како лица со темпераментна природа, склони на стрес и анксиозност. Според експертите, невротиците сакаат одобрување. Како социјално анксиозни индивидуалци, тие го гледаат „Фејсбук“ како безбедно место за изразување и прикривање на недостатоците.

Потоа, истражувачите изјавиле дека истражувањето покажало сличности помеѓу врските на луѓето на „Фејсбук“ и во реалноста. На пример, учесниците што биле пријателски настроени во реалноста биле пријателски и одбегнувале кавги и на социјалната мрежа. Овие луѓе имале повеќе коментари и „лајкови“ на своите објави.


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот