X
 10.06.2023 Образование

Студентите од сиромашни семејства ќе студираат бесплатно во Минесота

Студентите што доаѓаат од сиромашни семејства во сојузната американска држава Минесота ќе може да студираат бесплатно на универзитетите во сојузната држава.

Студирањето ќе биде бесплатно за студентите чии семејства заработуваат 80.000 долари или помалку годишно. Кандидатите треба да имаат завршено средно образование во Минесота или да живеат во сојузната држава барем 12 месеци пред да се пријават за студии. Освен тоа, од студентите се бара да имаат и добри академски резултати.

Во рамките на иницијативата, универзитетите во Минесота ќе примаат и студенти кои немаат решен легален статус за престој во сојузната држава.

- Нашата цел е да се осигуриме дека кога ги прошируваме можностите, тоа се прави за сите жители на Минесота, без разлика на нивното потекло или легален статус - изјавил Омар Фатех, член на Сенатот во Минесота.

Извор: Erudera
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование