X
 11.05.2020 Образование

Велешкото „Блаже Конески“ беше пионер на концептот отворено училиште во осумдесетите. Реновирањето чини колку 3 нови

Основното училиште „Блаже Конески“ во Велес е една од првите образовни установи во Македонија во кои е воведен концептот на отворено училиште за локалната заедница. Педагошките иновации што биле светски тренд во 70-тите години на минатиот век, заедно со функционалноста и концептот на отворено училиште, овозможиле архитектонското дело да стане срцето на Велес.
-Сега училиштето си има свои потреби, веќе не е само „новото училиште“, имаме проблеми со парното, со покривот, со структурата и дојдено е време за реновирање. Но, тоа генерално реновирање буквално чини повеќе од изградба на три или четири училишта, вели директорот Јованче Манасков и објаснува дека проблемите ги решаваат еден по еден.

За училиштето некогаш и сега прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование