X
 11.07.2019 Живот

Кога е вистинско време да се побара логопед, објаснува м-р Слаѓана Трајкова

М-р Слаѓана Трајкова е логопед во ЈЗУ Завод за рехабилитација на слух, говор и глас – Скопје. Ни објасни кои се најчестите говорни проблеми на децата, што треба да променат родителите за да се намалат, но и како да реагираат кога ќе се појават. Таа го расчистува и она што најчесто ги збунува родителите - кога е вистинско време да се посети логопед, дали проблемот може да се реши сам или мора да се побара стручна помош.
- Кај нашите деца, па воопшто и кај сите деца во светот најчест говорен проблем е во артикулацијата на гласовите. Од вкупниот број говорни нарушувања, 67% им припаѓаат на овие нарушувања. Неразвиени гласови се: Е - О од групата на самогласки, најчесто Т -Д од групата на окулзиви, избувливи; Џ - Ч - Ѓ - Ќ (африкати); С - З - Ш - Р (фрикативи); Л - Љ (латерали) и Њ (назали) - вели Трајкова.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот