X
 11.11.2017 Живот

Забранетите имиња за бебињата низ светот

Кое е значењето на името? Во многу земји значењето на името е нешто многу важно, толку важно што дури и одредени имиња се забранети.

Културно наследство

Некои земји ги користат имињата за да ги одржат националното наследство и јазикот. Така, на пример, во Португалија името „Кетрин“ ќе биде „Катерина“. Во Саудиска Арабија објавена е листа од 51 име што не смеат да се користат, меѓу кои Алис, Маја и Абдул Насер, поради владетелот на Египетската студена војна со тоа име.

-    Викинг (Португалија)
-    Џими (Португалија)
-    Ријана (Португалија)
-    Сајонара (Португалија)
-    Алис (Саудиска Арабија)
-    Маја (Саудиска Арабија)
-    Абдул Насер (Саудиска Арабија)

Имиња што се полово неутрални

На пример, Германија и Данска имаат правила за вакви имиња. Во Данска родителите можат да избираат само од листа со 7.000 одобрени имиња.

-    Тејлор (Германија/Данска)
-    Ешли (Германија/Данска)
-    Морган (Германија/Данска)
-    Џордан (Германија/Данска)

Смешни имиња

Во Франција е забрането да се даваат смешни имиња. Германија, Данска, Шведска, Мексико и многу други земји имаат правила против кое било име што ќе значи дека детето ќе биде малтретирано или ќе предизвикува навреда.

-    Принц Вилијам (Франција)
-    Осама бин Ладен (Германија)
-    Адолф Хитлер (Германија)
-    Анус (Данска)
-    Елвис (Шведска)
-    Металика (Шведска)
-    Рамбо (Мексико)
-    Бетмен (Мексико)
-    Сексуален однос (Малезија)
-    Смрдлива глава (Малезија)
-    Скротум (Мексико)

Религиозни фигури

Многу земји со правила ги заштитуваат децата од религиозни имиња кои можат да предизвикаат штета. Во Саудиска Арабија, на пример, се забранети имиња кои се контрадикторни на тамошната религија.

-    Јуда (Швајцарија)
-    Луцифер (Швајцарија, Нов Зеланд)
-    Малак/Ангел (Саудиска Арабија)

Животни

Во Малезија, давањето име на дете според нешто во природата се смета за длабоко навредливо. Овие имиња (преведени) се на листата со забранети имиња во земјата:

-    Змија
-    Мечка

Букви и граматика

Во Исланд имињата мора да имаат крај кој одговара на крајот од зборот кој одговара на граматиката. Имињата мора да содржат букви од исландската азбука, што исклучува имиња што содржат, „C“, „Q“, или  „W“.

-    Зои (Исланд)
-    Хариет (Исланд)
-    Данкан (Исланд)
-    Енрике (Исланд)
-    Лудвиг (Исланд)

„Трампање“

Во Швајцарија менувањето женско име за машко, или обратно, е забрането. Истото важи и за земање презиме за име. Ова важи и во Норвешка.

-    Хансен (Норвешка)
-    Јохансен (Норвешка)
-    Олден (Норвешка)

Брендови

Брендовите се забранети во неколку земји.

-    Фејсбук (Мексико)
-    Икеа (Шведска)
-    Мерцедес (Швајцарија)
-    Нутела (Франција)
-    Мини Купер (Франција)
-    Шанел (Швајцарија)
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот