X
 12.03.2022 Технологија

Софтверот „Алауд“ на „Гугл“ ви овозможува автоматски да синхронизирате видеа на други јазици

За креаторите на видеа што сакаат да допрат до меѓународна публика, „Гугл“ ќе го стави на располагање својот експериментален софтвер создаден во неговиот внатрешен инкубатор на креативни идеи.

Во креативниот инкубатор на „Гугл“ за експериментални проекти, „Ареа 120“, се појави интересен и потенцијално многу корисен проект наречен „Алауд“. Станува збор за софтвер кој овозможува автоматска аудиосинхронизација на видеата на други јазици, односно го олеснува процесот за кој инаку би требало да ангажирате актери и со нив да снимате дополнителни аудиоснимки. „Алауд“ сето тоа го прави сам.

Синхронизирањето со други јазици во случај на онлајн-видеа, првенствено оние од „Јутјуб“, може да им олесни на креаторите да стигнат до странските пазари и тоа полесно отколку со преведените преводи. Тие треба да се читаат, на малите екрани тоа може да биде дополнителен предизвик и бараат целосно внимание од гледачот. Во случај на аудиопревод, консумирањето на таква содржина е полесно.

Бесплатен превод и синхронизација


Авторите на ова решение велат дека со „Алауд“, додавањето нова звучна подлога на друг јазик на видеото е исто толку едноставно како и пишувањето на вашиот мајчин јазик. Сè што му треба на системот како влез е оригиналниот аудиозапис на оригиналниот јазик. Неговиот систем за машинско преведување и синтеза на говор го врши остатокот од работата - тие автоматски го транскрибираат, а потоа го преведуваат целиот текст, а потоа го генерираат во аудиоформа и го додаваат како нова опција за гледачите од други јазични области.

Во моментов „Алауд“ работи на превод од англиски на шпански и португалски, додека поддршката за дополнителни јазици ќе биде додадена наскоро. Системот ќе биде бесплатен за сите креатори, а сите заинтересирани засега можат да се пријават на листата на чекање.Извор: Bug.hr
Фото: Screenshot
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија