X
 12.09.2021 Забава

Оваа хипнотичка илузија го мами мозокот да гледа различни бои

Обожаваме добри оптички илузии, а оваа покажува колку нашиот мозок може да биде измамен кога станува збор за разликување на боите и колку се држиме до првичното верување што сме го виделе.

Создадена од јапонскиот професор по психологија Акијоши Китаока, сликата покажува шест квадрати кои се наоѓаат на правоаголник чија боја преминува од портокалова до жолта, од лево кон десно.

1

Ќе забележите дека квадратите од десно имаат потемна нијанса на портокалова од оние од лево. Но, вашиот мозок е измамен. Поставувањето на квадратите на бела позадина покажува дека нивната боја е иста.

iluzija

Оптичката илузија функционира поради нашата тенденција да ја гледаме бојата и осветленоста на објектот во споредба со другите бои или осветлување што го покружуваат.

Китаока направи кратко видео, покажувајќи колку е моќна илузијата. На видеото тој поместува еден од обоените квадрати од лево кон десно преку правоаголникот. Се чини дека квадратот ја менува бојата и осветленоста додека се движи низ позадината.Извор: Creativebloq.com
Фото: Akiyoshi Kitaoka/Future
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава