X
 13.07.2021 Наука

Долгогодишното движење на тектонските плочи прикажано во помалку од една минута

Сите сме учеле за тектонските плочи и знаеме дека на површината на Земјата има плочи кои бавно се движат.
Овие тектонски плочи некогаш биле дел од суперконтиненти, како Пангеја, кој се распаднал пред околу 175 милиони години.

Процесот на распаѓање и спојување на тектонските плочи може да се види во видеото во продолжение, кое го прикажува целиот процес од почетокот до денес за 40 секунди.


Извор: Open Culture
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука