X
 13.10.2018 Наука

Жените живеат подолго од мажите поради еден хормон

Според Универзитетот на Калифорнија во Сан Франциско, „спасителот“ од стареење е женскиот хормон естроген. Според статистиката, жените во просек живеат 5 отсто подолго од мажите, објави „Дејли мејл“.

Женските теломери (завршетоци од хромозомите кои се сметаат за признак за природната старост), по правило се подолги од машките. Новите податоци покажуваат дека естрогенот ја стимулира активноста на ензим кој придонесува за продолжување на теломерите и, следствено, за продолжување на животот.

Важна улога тука имаат и алкохолот и цигарите, но и генетиката. Човечката ДНК содржи 23 пара хромозоми. Теломерите што се наоѓаат на самите краеви на хромозомот имаат заштитна функција, особено при обновување на клетките.

Со текот на времето, теломерите се скратуваат и тоа се одразува врз состојбата на целиот организам - на крајот клетките почнуваат да умираат.

Новите сознанија покажуваат дека должината на теломерите е поврзана со естрогенот, кој кај жените го има во поголеми количества.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука