X
 14.03.2023 Живот

Јапонски астроном успеал да сними метеорит како удира во Месечината

Јапонски астроном успеал да сними метеорит кој удрил во Месечината, предизвикувајќи краток блесок на ноќната страна на нашиот небесен сосед.

Даичи Фуџи го снимил настанот користејќи камери поставени за следење на Месечината.

Времето на блесокот било 20:14 часот по јапонско стандардно време, на 23 февруари. Се чини дека метеоритот удрил во близина на кратерот Иделер Л, северозападно од кратерот Питискус.

Метеорите во просек патуваат околу 48.280 километри на час или 13,4 километри во секунда. Нивните удари со голема брзина генерираат интензивна топлина и создаваат кратери, а исто така даваат брилијантен блесок на видлива светлина. Ударите на Месечината можат да се видат од Земјата, ако се доволно големи и се случуваат во област за време на лунарната ноќ свртена кон Земјата.

Новосоздадениот кратер би можел да биде со дијаметар од околу 10 метри и може да биде забележан од Лунарниот извидувачки орбитер на НАСА или индиската лунарна сонда „Чандрајан 2“.

Додека метеорите се судираат со Земјата секој ден, огромното мнозинство од нив целосно согоруваат при контакт со атмосферата. Месечината, сепак, има многу слаба егзосфера, што значи дека метеорите кои нема да стигнат до површината на Земјата најчесто удираат на Месечината, создавајќи го нејзиниот изглед покриен со кратери. Овие карпи постојано ја удираат површината на Месечината, понекогаш разбивајќи ја до фини честички.

Снимањето на овие настани има и научна вредност, помагајќи им на научниците да ја научат стапката на удари на површината на Месечината, што е уште порелевантно кога САД и другите земји се подготвуваат да испратат астронаути на Месечината.

Извор: Space.com
Фото: Daichi Fujii (Hiratsuka City Museum)
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот