X
 14.04.2017 Култура

Најпознатите уметнички дела на земјите во Европа - кое ја претставува Македонија?

Генијален картограф сподели мапа од Европа на која се претставени најпознатите уметнички слики за секоја од нив.

Famous artwork in Europe [OC] [2000×1982] from MapPorn
Периодот на македонската уметност на ренесансата бил проследен со крајот на византиското иконоборство и траел до падот на македонската династија. На мапата, Македонија е претставена со сцена од Парискиот псалтир за кој биле користени пософистицирани техники за отсликување на човечки фигури. 


Фото: Давид свири Харфа, од Париски псалтир/Wikipedia

Парискиот псалтир е дел од класичните грчко-римски стилови и предмети кој има натуралистички стил и малку посложени техники од античката грчка и римска уметност измешана со христијанските теми искористени во уметноста.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура