X
 14.07.2019 Живот

Совети што познат филозоф ѝ ги дал на својата ќерка

Георгиј Ивановиќ Гурџијев бил познат ерменски филозоф и голем мислител. Рејна Д'Асија открива 30 совети што ѝ ги дал токму овој филозоф, кој ѝ бил татко. Факт е дека тие се вистинско богатство:

- Фокусирај го твоето внимание на себе.

- Биди свесна во секој момент што мислиш, чувствуваш и правиш.

- Секогаш заврши го она што си го почнала. Она што го правиш, прави го на најдобар можен начин.

- Немој да се врзуваш за ништо што може долгорочно да те уништи.

- Развивај ја твојата великодушност без сведоци.

- Однесувај се кон секоја личност како да станува збор за твој близок роднина.

-  Среди онаму каде што си направила неред.

- Научи да добиваш и искажи благодарност за секој подарок.

- Престани да се самопроценуваш.

- Не лажи и не кради. Ако го правиш тоа, тогаш се лажеш и се крадеш самата себе.

- Не заземај многу место.

- Не прави врева и бескорисни гестови.

- Ако не поседуваш вера, барем имитирај ја.

- Не дозволувај да те импресионираат силни личности.

- Не присвојувај ништо и никого.

- Дели рамномерно.

- Не заведувај.

- Јади и спиј само толку колку што е неопходно.

- Не зборувај за твоите лични проблеми.

- Не суди и не дискриминирај кога не ги знаеш повеќето факти.

- Не склучувај непотребни пријателства.

- Немој да се продаваш.

- Почитувај ги договорите што си ги потпишала.

- Биди точна.

- Не завидувај на успесите на другите.

- Зборувај го само она што е неопходно.

- Немој да мислиш само на погодностите што ќе ти ги донесе твоето дејствување.

- Никогаш не заканувај се.

- Оствари ги ветувањата што си ги дала.

- Во текот на расправијата, стави се на местото на другиот.

- Признај ако некој те надмине.

- Не следи ги трендовите.

Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот