X
 14.09.2018 Образование

Земјите во кои наставниците имаат највисока почетна плата

Во кои земји наставниците на почетокот на нивната кариера земаат висока плата? Во продолжение се дадени 17. земји каде што наставниците во средно образование „влегуваат“ во кариерата со одлична плата и можности за зголемување.

nastavnik
Фото: Bigstock


17. Франција - 31.420 долари


Францускиот задолжителен образовен систем е поделен на три „циклуси“:  „école“, „collège“ и „lycée“.

16. Португалија - 32.563 долари


Во Португалија, од градинка до повисокото образование, учениците можат да изберат помеѓу државно и приватно училиште.

15. Костарика - 33.519 долари


Сите ученици во Костарика мора да носат униформи за да се олеснат економските разлики меѓу учениците.

14. Шведска - 36.766 долари


Шведското задолжително образование се состои од четири фази: „förskoleklass“, „lågstadiet“, „mellanstadiet“ и „högstadiet“.

13. Австрија - 37.122 долари

Австријците уживаат бесплатен и јавен образовен систем, каде што девет години образование се задолжителни.

12. Финска - 37.728 долари


Во Финска децата не тргнуваат на училиште до нивната 7. година.

11. Канада - 39.071 долар


Одењето на училиште е задолжително до 16 години насекаде, освен во Манитоба, Онтарио и Нов Бурнсвик каде што возрасната граница е 18 години.

10. Холандија - 39.098 долари


Иако учениците учат на холандски, сѐ поголем број училишта и универзитети започнаа да предаваат на англиски.

9. Австралија - 40.762 долари


Во Австралија постојат три вида училишта: владини, католички и независни/приватни училишта.

8. Шпанија - 41.886 долари


Финансиската криза во 2008 година остави едно од три деца во сиромаштија и како резултат на тоа, Шпанија има една од највисоките стапки на невработеност во Европа.

7. Мексико - 42.816 долари

Повеќето деца во Мексико посетуваат основно образование, но само 62 отсто стигнале до средно образование во 2011 година.

6. САД - 43.556 долари


Само половина од 3-годишните деца во САД биле запишани во градинка во 2011 година, за разлика од речиси 90 отсто од 3-годишните деца во Европа.

5. Данска - 46.784 долари


Данските училишта се бесплатни, а учениците задолжително мора да одат на училиште девет години.

4. Норвешка - 47.313 долари


Постојат голем број интернационални билингвални училишта за деца на имигранти во Норвешка, кои регрутираат наставници од странство.

3. Германија - 61.418 долари

Повеќето од децата во Германија посетуваат јавни училишта.

2. Швајцарија - 69.704 долари

Во Швајцарија постојат 26 кантони одговорни за нивниот задолжителен образовен систем.

1. Луксембург - 79.129 долари


Образованието во Луксембург е трилингвално, а задолжителни јазици е луксембуршкиот, германскиот и францускиот.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование