X
 02.01.2015 Наука

Кој го храниме со храната што ни останува?

Интересен факт кој веројатно не сте го знаеле: Во 2008 година, светот создал доволно храна за 11 милијарди луѓе.

 

hrana


Но, половина од таа храна отиде за исхрана на животните (знаете, за да можеме да ги изедеме). Голем дел исто така отиде за гориво за автомобили.

Очигледно нема ништо погрешно кога станува збор за нашата способност да одгледуваме храна. Но, она што е важно е КАКО ја одгледуваме таа храна. Во индустрискиот систем кој го храни поголемиот дел од светот, потребни се 10 калории на гориво за да се произведе една калорија храна, што да бидеме искрени, и не е баш најефикасен процес. Затоа многу луѓе се заинтересирани за одгледување на органска храна.

Со други зборови, органското земјоделство вклучува одгледување на природна храна со помалку ресурси. Но, ова го покренува прашањето: „Дали органската храна може да го нахрани светот?“

Доколку ве интересира одговорот, погледнете го видеото подолу.

 

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука