X
 16.03.2015 Наука

Што се случува кога 10.000 птици се гнездат на една плажа?


Како изгледа кога 5.300 парови корморани се гнездат на еден брег со големина од фудбалски терен? Благодарејќи на луѓето кои ги направија овие фотографии може да го видиме тоа заедно со научниците. Феноменот е забележан во Патагонија, Аргентина.


Секое од гнездата долу имаат 1-5 јајца, кои ќе се изведат за приближно пет недели. Кормораните често се враќаат на истото место за да прават нови гнезда со години. Оваа плажа е заштитена специјално за размножувањето на морските птици. Фотографиите биле направени од д-р Флавио Кинтана.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука