X
 17.04.2015 Култура

Задолжителни книги за читање според Габриел Гарсија Маркес

„Животот не е она што човек го живеел, туку она што го помни и начинот на кој го помни за да се сеќава.“


„Да се живее за да се раскаже“ е автобиографијата која ни ја раскажа приказната за почетокот на Маркес како писател. Она што го поттикнало да пишува е читањето.

Има 24 наслови кои најмногу влијаеле на Маркес. Листата изгледа вака:

1. „Магичната планина“ од Томас Ман.

2. „Човекот во железна маска“ од Александар Дума.

3. „Улис“ од Џејмс Џојс.

4. „The Sound and the Fury“ од Вилијам Фокнер.

5. „As I Lay Dying“ од Вилијам Фокнер.

6. „The Wild Palms“ од Вилијам Фокнер.

7. „Едип во Колон“ од Софокле.

8. „The House of the Seven Gables“ од Натаниел Хоторн.

9. „Колибата на чичо Том“ од Хариет Бичер Стоу.

10. „Моби Дик“ од Херман Мелвил.

11. „Sons and Lovers“ од Д. Х. Лоренсе.

12. „Илјада и една ноќ“.

13. „Процес“ од Франц Кафка.

14. „The Aleph and Other Stories“ од Хорхе Луис Борхес.

15. Збирка раскази од Ернест Хемингвеј.

16. „Point Counter Point“ од Олдос Хаксли.

17. „Глувци и луѓе“ од Џон Стајнбек.

18. „Плодовите на гневот“ од Џон Стајнбек.

19. „Tobacco Road“ од Ерскин Колдвел.

20. „Раскази“ од Кетрин Менсфилд.

21. „Manhattan Transfer“ од Џон Дос Пасос.

22. „Портрет од Џени“ од Роберт Нејтан.

23. „Орландо“ од Вирџинија Вулф.

24. „Г-ѓа Даловеј“ од Вирџинија Вулф.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура