X
 07.05.2015 Економија

Се намалува корумпираноста во Македонија

Беше објавена листа од најкорумпираните земји во 2014 и 2015 година составена од „Transparency.org“.


Најмалку корумпирана земја во светот е Данска, која се наоѓа во првите три места последните три години. По неа следува Нов Зеланд, а потоа Финска, Шведска и Норвешка.

Најмалку корумпирани земји:

1. Данска
2. Нов Зеланд
3. Финска
4. Шведска
5. Норвешка
6. Швајцарија
7. Сингапур
8. Холандија
9. Луксембург
10. Канада

Од 174 земји на листата, Македонија се наоѓа на 64-то место со повисок индекс од минатите две години, односно помала корумпираност.

На дното се најдоа Судан, Северна Кореја и Сомалија.

Најкорумпирани земји:

1. Сомалија
2. Северна Кореја
3. Судан
4. Авганистан
5. Јужен Судан
6. Ирак
7. Туркменистан
8. Узбекистан
9. Либија
10. ЕритрејаПодготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија