X
 30.05.2015 Култура

Најбогатиот човек кој живеел во историјата


Манса Муса, африкански крал од 14-от век, се смета за еден од најбогатите луѓе кои живееле во историјата, доколку не најбогат.

Богатството на Муса пресметано во денешна вредност изнесувало 400 милијарди долари. Муса го создал своето богатство со експлоатација на природните богатства на својата земја. По неговата смрт во 1331 година, неговите наследници не успеале да го зачуваат богатството и земјата била погодена од граѓански војни.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура