X
 03.06.2015 Култура

Бајките на браќата Грим претставени со необични илустрации

Бајките на браќата Грим ја поседуваа онаа популарна имагинација која не секој ја имаше за да може да раскажува приказни.

 

илустрации

 

Два векови после објавувањето на помалку познатата оригинална верзија, напишана од Јакоб и Вилхелм, во нивните 20-ти години, некои од најпознатите уметници и писатели на човештвото се обидоа да ги прераскажат и повторно да ги замислат нивните волшебни приказни, создавајќи ремек дела.


Помеѓу овие ремек дела мора да се смести и австрискиот уметник Лизбет Цвергер. Таа претходно ги илустрираше класиците како „Алиса во земјата на чудата“, „Волшебникот од Оз“, со што докажа дека е способна да пренесе прекрасна верзија на единаесет приказни на Грим во нејзината книга „Tales from the Brothers Grimm: Selected and illustrated by Lisbet Zwerger“.

 

Нејзиниот карактеристичен сликовен јазик оденкува со длабоко и сензитивно раскажување на приказните на браќата Грим - постои заедничка мајсторија на интеракција меѓу мракот и светлината, суптилноста и драмата и приказни кои достигнуваат до површината на свеста и навлегуваат во психата.

 

Линк до галеријата

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура