X
 08.07.2015 Живот

Експериментирање врз животни: Во лабораторијата за мајмуни

Видеото нуди редок пристап до најголемото тестирање на примати во Биомедицинскиот истражувачки центар за примати (BPRC) во Холандија, кадешто научниците се обидуваат да пронајдат лекови за најлошите човечки болести; тие тврдат дека обезбедуваат исклучителна нега за мајмуните со надеж дека тие ќе имаат пријателски живот пред и за време на тестирањето.

 

животни


Откако ќе бидат избрани, во лабораториите, мајмуните се избричени, ставени под анестезија и врз нив се експериментира за истражувачки цели.

Сепак, центарот останува контроверзен. Демонстрантите редовно се собираат пред него, и постојано се прават притисоци во холандскиот парламент за да се врати центарот и да се премине кон алтернативно  тестирање. 

 

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот