X
 24.08.2015 Образование

Студентите во Велика Британија кои не се од ЕУ земјите ќе бидат бркани по дипломирањето


Владата на Велика Британија изминатата недела ги претстави новите измени во законот за визите за странски државјани со кои се поставуваат повеќе граници за меѓународните студенти, особено оние кои доаѓаат од земји кои не се членки на Европската Унија.

Имено, со новите измени се отстранува правото за работа на студентите кои не се жители на ЕУ додека студираат и истите ќе бидат принудени да заминат по дипломирањето. Освен тоа, тие нема да имаат право да го сменат факултетот.

Европската студентска унија објави критичка статија во која ги осудува новите промени.

- Мобилноста стана дел од високото образование и природна последица на глобализираниот свет, кадешто од дипломците се очекува да имаат вештини за работа во мултикултурна и меѓународна околина. - пишуваат тие.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование