X
 10.09.2015 Наука

Зошто некои луѓе се левораки?


Нашите две раце се разликуваат една од друга. Симболично, десната рака е онаа што прави сè. Но, колкумина околу вас знаете дека подобро функционираат работејќи со левата рака?

Психологот од „Харвард“, Џером Брунер напишал цела книга на темата. Интересно е тоа што иако модерната наука е напредната, еволуциската мистерија за рацете продолжува да фасцинира. Зошто една десетина од луѓето се левораки, а другите деснораки?

Следното видео се обидува да го претстави феноменот преку анимација.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука