X
 14.10.2015 Култура

Замислените линии кои владеат со светот


Човековата раса се сетила на мошне чудни идеи низ историјата, а националните граници можеби се една од нив. Некаде за време на почетокот на Ренесансата, владетелите решиле дека најдобриот начин за зачувување на богатството во државите е ставањето физичка граница меѓу земјите.

Многу нации користеле планини или реки како граници, но на местата кадешто природата била различна, било неопходно да се направи вештачка поделба. Овие промени влијаат и на светот денес. Некои од овие лузни се воочливи и од вселената. Ова се границите меѓу државите низ светот.

ГАЛЕРИЈА

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура